Ένας πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γάζα επικρίνεται επειδή φέρεται να ενεθάρρυνε τη Χαμάς να χρησιμοποιεί αλεξίπτωτα πλαγιάς, τις ίδιες τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να εισβάλουν στο Ισραήλ και να σκοτώσουν περισσότερα από 1.400 άτομα. Ο Sven Kühn von Burgsdorff, ένας Γερμανός διπλωμάτης, είπε σε βίντεο τον Ιούλιο ότι πραγματοποιούσε «την πρώτη πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Γάζα στην ιστορία» καθώς ανέβαινε στα ύψη πάνω από την ακτή της Γάζας φωνάζοντας, «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη!».

Ο ζαλισμένος τότε απεσταλμένος της ΕΕ είπε στους Παλαιστίνιους στο βίντεο ότι μόλις αφεθούν ελεύθεροι, «μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα». Αλλά αντί να βλέπουν τους Παλαιστίνιους να απολαμβάνουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς αναψυχής, όπως υποστήριζε, τέτοια ανεμόπτερα χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για να σκοτώσουν Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έκτοτε κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς και εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, προκαλώντας τον φον Μπούργκσντορφ να καταδικάσει το εβραϊκό κράτος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει σημασία τι έκανε η Χαμάς», ανέφερε ο Ισραήλ Χαγιόμ.

«Δεν μπορεί το Ισραήλ να έχει “λευκή κάρτα” επειδή τρομερές, σκληρές και σοκαριστικές πράξεις συνέβησαν σε 1.000 ή ακόμα και 1.200 Ισραηλινούς», είπε ο φον Μπούργκσντορφ σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη. «Αυτή δεν είναι η δικαιολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ισοπεδώσετε τη Γάζα».

Ο πρώην διπλωμάτης βρέθηκε στη μέση της συζήτησης που μαίνεται γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μετά την επανεμφάνιση του βίντεο με τον να ανεβαίνει στον ουρανό πάνω από τη Γάζα τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να απολαύσουν πράγματα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς και το καγιάκ εάν το Ισραήλ τερμάτιζε τον αποκλεισμό του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε το θέαμα εκείνη την εποχή ως μια μορφή «προκλητικής» προπαγάνδας που χρησιμεύει μόνο για την ενδυνάμωση της Χαμάς. «Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης ξέχασε εδώ και πολύ καιρό ότι εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Συνεχίζει να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή αφήγηση και να είναι εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων που ελέγχουν τη Γάζα». Ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στους Παλαιστίνιους είπε στο Reuters ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκε στο κόλπο ανήκε στον von Burgsdorff. Ο Φον Μπούργκσντορφ άφησε τη θέση του στη Γάζα τον Αύγουστο, αλλά συνέχισε να εκφράζει την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος, με πιο πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδει η New York Post.

Με περισσότερους από 4.700 Παλαιστίνιους νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου, ο διπλωμάτης είπε στη ραδιοφωνική συνέντευξη ότι τίποτα δεν δικαιολογεί «τη χρήση τέτοιας θανατηφόρας δύναμης χωρίς διάκριση και αναλογικότητα όσον αφορά τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα. «Δεν μπορεί να είναι ότι το Ισραήλ απειλεί να βομβαρδίσει αποστολές που μεταφέρουν ανθρωπιστικό εξοπλισμό. Δεν μπορεί να είναι. Είναι άλλο ένα έγκλημα πολέμου αν συμβεί», πρόσθεσε. Ο Φον Μπούργκσντορφ δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που είχε ως στόχο εκατοντάδες αθώους πολίτες, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, και περιλάμβανε επίσης την απαγωγή περισσότερων από 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δώδεκα Αμερικανών.