Βίντεο από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον αμάχων στο νότιο Ισραήλ, που δείχνουν κάποιους από τους στόχους να κρατούνται στα σπίτια τους και να μεταδίδονται ζωντανά από τους ίδιους τους δράστες, έχουν έρθει στο φως. Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, οι συγγενείς των θυμάτων που αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες χρησιμοποιούν αυτά τα βίντεο για να προσπαθήσουν να βρουν τι τους συνέβη, ενώ ορισμένοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στην έρευνα των ισραηλινών αρχών στην ανεύρεση των αγαπημένων τους προσώπων.

Ένας από αυτούς είναι ο Nir Darwish με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συγγενής μιας πενταμελούς οικογένειας που εξαφανίστηκε από το κιμπούτς Nahal Oz.

Η οικογένεια – ο Noam Elyakim, η σύντροφός του Dikla Arava, ο 17χρονος γιος της Tomer και οι δύο κόρες του Noam, η Daphna, 15 ετών, και η Ella, 8 ετών – φαίνεται να κρατούνται στο σπίτι τους από τους δράστες. Τα κορίτσια, που ζουν με τη μητέρα τους, πιστεύεται ότι επισκέφθηκαν τον πατέρα τους για να γιορτάσουν την 70ή επέτειο του κιμπούτς.

Όμως την περασμένη Δευτέρα, η οικογένεια πληροφορήθηκε από τις αρχές ότι η Dikla και ο Tomer είχαν σκοτωθεί και ότι τα πτώματά τους είχαν βρεθεί έξω από το κιμπούτς.

Ο κ. Darwish λέει ότι αρκετές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη Χαμάς δείχνουν την Ella και τη Daphna σε αιχμαλωσία. Το BBC δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει αυτό ανεξάρτητα.

Την Τρίτη, ο κ. Darwish δήλωσε στο BBC ότι είχε επιβεβαιωθεί ότι ο Noam – ο οποίος φαίνεται στο βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά με τραύμα στο πόδι – ήταν νεκρός. Η τελευταία φωτογραφία του φαίνεται να τον δείχνει να οδηγείται από τους επιτιθέμενους σε έναν σκονισμένο δρόμο. Ο Nir, ξάδελφος των Elyakims, πιστεύει ότι τα κορίτσια βρίσκονται στη Γάζα και ότι η Χαμάς τα κρατάει κάπου σε ένα τούνελ.

«Κάθονται [στις φωτογραφίες] σε ένα στρώμα και δεν υπάρχει φυσικό φως, οπότε αυτό είναι 100% στη Γάζα», λέει στο BBC. Προσθέτει ότι πέρασε αρκετός χρόνος μεταξύ της ζωντανής μετάδοσης και της ανάρτησης των φωτογραφιών, κάτι που θα έδινε χρόνο στους επιτιθέμενους να επιστρέψουν στη Γάζα.

Ο κ. Darwish δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειας βρήκαν το βίντεο των κοριτσιών συγκλονιστικό. Ήταν πολύ απαισιόδοξος για το τι θα τους συνέβαινε. «Κανείς δεν θέλει να το περάσει αυτό και ειδικά όταν πρόκειται για δύο μικρά κορίτσια και ειδικά όταν ξέρεις τι πρόκειται να τους συμβεί, γιατί δεν πρόκειται να τους δώσουν νερό και φαγητό και να τους φερθούν καλά», λέει.

Είπε ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση ήταν ένα «μεγάλο λάθος» και πιστεύει ότι ο στρατός δεν θα βρει ποτέ τους ομήρους. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για την επιστροφή των αιχμαλώτων, η παρουσία των οποίων σε άγνωστες τοποθεσίες στη Γάζα θα περιπλέξει σημαντικά οποιαδήποτε επιχείρηση.

Η μητέρα των κοριτσιών Maayan, ωστόσο, προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξη. Μίλησε στο BBC από το σπίτι της στο Ισραήλ. «Μείνετε δυνατές, προσέξτε η μία την άλλη. Προσέξτε τον μπαμπά – ο μπαμπάς θα σας προσέχει και θα σας φροντίζει», λέει σε ένα μήνυμα προς τις κόρες της.

«Κάνουμε τα πάντα για να σας φέρουμε πίσω. Είμαστε πολύ δυνατές εδώ. Θα σας φέρουμε πίσω». Περιγράφει τα κορίτσια, λέγοντας ότι η μία αγαπούσε να τραγουδάει, η άλλη να χορεύει και ότι ήταν αχώριστες.

Το BBC δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη μισή ώρα της ζωντανής μετάδοσης των μαχητών μέσα στο σπίτι του Noam και της Dikla, αλλά έχει δει αποσπάσματα. Βιντεοσκοπημένο από το τηλέφωνο της Dikla, φαίνεται να δείχνει την οικογένεια να κάθεται στο σπίτι. Ο Noam είναι τραυματισμένος και χάνει πολύ αίμα από κάτι που μοιάζει με σοβαρό τραύμα στο πόδι. Κάποια στιγμή, απομακρύνεται κουτσαίνοντας, συνοδευόμενος από έναν από τους μαχητές, αφού του ζητούν την ταυτότητά του. Η σύντροφός του και οι κόρες του είναι φοβισμένες.