Τα τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστίνιους έχουν λήξει, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κυκλώσει τη Λωρίδα της Γάζας ενώ ο βομβαρδισμός συνεχίζεται κι όμως η «χερσαία επίθεση» δεν ξεκινάει.

Η Jerusalem Post επιχειρεί σε εκτενές κείμενο να εξηγήσει τους λόγους της εν λόγω καθυστέρησης:

«Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν απολύτως καθαρό: Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, θα ξεκινούσε είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο. Ο ισραηλινός στρατός έχει μάλιστα δώσει συγκεκριμένα τελεσίγραφα στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τα τελευταία από αυτά να λήγουν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η αντίστροφη μέτρηση για την χερσαία επίθεση ολοκληρώθηκε, ενώ η αεροπορία του Ισραήλ είχε ήδη «ανοίξει τον δρόμο» στις χερσαίες δυνάμεις έπειτα από αρκετές ημέρες βομβαρδισμών. Παρόλα αυτά είναι ήδη Τρίτη και τα σημάδια δείχνουν πως ο χρόνος της «χερσαίας επιχείρησης» δεν έχει έρθει πιο κοντά.

Τι άλλαξε;

Μια σειρά από παράγοντες φαίνεται πως ευθύνονται για την καθυστέρηση, όμως πηγές δηλώνουν στην Jerusalem Post, ότι ένας παράγοντας είναι πως η ανησυχία πως η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα έχουν μπει αρκετά βαθιά στη Γάζα ώστε να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο από τον Βορρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει εμπλακεί μέχρι τώρα στον πόλεμο και έχει κρατήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σχετικά ήπιες δεν αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένοι να μείνει μακριά από τη σύγκρουση αλλά είναι πιθανό να προσπαθούν να δημιουργήσουν στον ισραηλινό στρατό ένα ψεύτικο αίσθημα ασφαλείας, αντίστοιχο με αυτό που είχε εγκαθιδρύσει η Χαμάς στα βόρεια.

Με αυτές τις υποψίες, πηγές ανέφεραν πως οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και οι πολιτικοί πρέπει να εξετάσουν ακόμα καλύτερα τις πληροφορίες και τις επιλογές τους. Οι υποψίες αυτές παρόλα αυτά δεν αναμένεται να σταματήσουν τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις να εισβάλουν στη Γάζα, ίσως όμως οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση ώστε να διπλοτσεκάρουν τις προθέσεις της Χεζμπολάχ αλλά και για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο βόρειο μέτωπο για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει η Jerulam Post είναι το γεγονός πως οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν πραγματοποιήσει εδώ και δεκαετίες μια αντίστοιχη επιχείρηση και πως το να κάνουν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, απλά για να ικανοποιήσει τις διαθέσεις του κόσμου που ζητά εκδίκηση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστιο λάθος.

Οι τελευταίες μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ήταν το 2006 ο δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου, όταν η χερσαία επιχείρηση ήταν το απόλυτο χάος, με την αεροπορική επιδρομή να είναι το πετυχημένο κομμάτι, ενώ οι εισβολές το 2008 – 2009 και το 2014 στη Γάζα να έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Η στρατηγική απέναντι στη Χαμάς

Με δεδομένο ότι ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει το στοιχείο του «αιφνιδιασμού», καθώς η Χαμάς ξεκίνησε πρώτη επίθεση, οι Ισραηλινοί θα ήθελαν τουλάχιστον να πετύχουν έναν τακτικό αιφνιδιασμό εναντίον της Χαμάς, κάτι όμως που απαιτεί σχεδιασμό.

Άλλοι λόγοι που προκαλούν την καθυστέρηση της επιχείρησης, θα μπορούσαν να είναι η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων, οι ανησυχίες των Ισραηλινών πολιτών για τις απώλειες των ομήρων στη Γάζα αλλά και το να δοθεί χρόνος στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Γάζα.

Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ έχει τεράστια στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι μήπως οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού και η κυβέρνηση του Ισραήλ κάνουν λάθος σχετικά με τον χρόνο που έχουν.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώνει η Χαμάς, 2.000 περίπου Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει ήδη και πολλοί ακόμα είναι τραυματισμένοι. Το 2014, όταν σκοτώθηκαν 2.000 Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον οι μισοί ήταν άμαχοι παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να αποφύγει ανάλογες απώλειες. Ακόμα είναι πιθανό όταν ο ισραηλινός στρατός αποφασίσει να προχωρήσει στην επιχείρηση, οι ΗΠΑ να αρχίσουν να πιέζουν σοβαρά ώστε να σταματήσουν.

Αρκετές πηγές, αναφέρουν ακόμα στην Jerusalem Post ότι κανείς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα συμβεί στη Γάζα όταν ο ισραηλινός στρατός καταφέρει να κερδίσει τη Χαμάς και να τελειώσει την ηγεμονία της στην περιοχή.

Μόνο μετά το τέλος της επιχείρησης θα είναι γνωστό, αν ο χρόνος της καθυστέρησης, σπαταλήθηκε σοφά για να βρεθούν έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι εισβολής και διαχείρισης της επόμενης ημέρας, ή ως σπατάλη πολύτιμων ημερών».