Για τον πόλεμο στο Ισραήλ και το εάν θα γίνει τελικά χερσαία επιχείρηση μίλησε το πρωί της Τρίτης (17/10) ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. «Έχουμε γύρω στους 3.000 νεκρούς στη Γάζα. Πολλοί από αυτούς είναι παιδιά, είναι άμαχοι» δήλωσε και εξήγησε γιατί η Χεζμπολάχ θα σκεφτεί την εμπλοκή της.

«Νομίζω ότι όλες οι συνομιλίες έχουν στόχο δύο πράγματα. Από την πλευρά των Αμερικανών να απεγκλωβιστεί αρκετά μεγάλος αριθμός Αμερικανών υπηκόων από τη Γάζα και πιθανόν και να υπάρξει και κάποια λύση στο ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Από πλευράς αραβικών κρατών, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, να μην υπάρξει μεγάλο προσφυγικό ρεύμα και προφανώς να μην υπάρξει μια επιχείρηση η οποία θα οδηγήσει σε σφαγή δεκάδων χιλιάδων αμάχων» τόνισε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Έχουμε γύρω στους 3.000 νεκρούς στη Γάζα. Πολλοί από αυτούς είναι παιδιά, είναι άμαχοι. Άρα λοιπόν, αυτό προσπαθούν να κάνουν. Αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανατροπή της πρόθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης για χερσαία επιχείρηση» ανέφερε.

Εστιάζοντας στο πού μπορεί να φτάσει αυτή η χερσαία επιχείρηση, ο Σωτήρης Ρούσσος είπε ότι αυτό δεν το ξέρει κανείς και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας. «Είναι κάτι που μόνο πολύ υψηλά στελέχη του ισραηλινού στρατού και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να το ξέρουν αυτό. Αν όντως αληθεύουν, εάν εφαρμοστούν και επαληθευτούν αυτά που λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ότι “θέλουμε να τελειώσουμε με τη Χαμάς ή θέλουμε να φτιάξουμε μια ζώνη για μια ζώνη ανάχωμα εντός της Λωρίδας της Γάζας”, τότε πάμε πραγματικά σε σφαγή, δηλαδή σε πολύ μεγάλη καταστροφή» δήλωσε.

Σωτήρης Ρούσσος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

«Κανένας Παλαιστίνιος δεν θα μπει σε μια συζήτηση για λύση δύο κρατών εάν είναι προσχηματική»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ρωτήθηκε σχετικά και για το πού οδηγείται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Είναι μια πρόταση η οποία πρέπει να γίνει προς τα τα αραβικά κράτη και προς τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, το βάρος των συνεπειών που θα έχει μια χερσαία επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή όμως, ο πολιτικός συσχετισμός στο Ισραήλ δεν είναι τέτοιος που να μας οδηγεί σε μια ουσιαστική συζήτηση για λύση δύο κρατών. Να θυμίσω εδώ ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες μετέχουν στην κυβέρνηση δεν εννοώ στη κυβέρνηση συνεργασίας αλλά στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν δέχονται τη λύση των δύο κρατών, δεν δέχονται τις διαπραγματεύσεις για τα δύο κράτη, ακόμα και ο Νετανιάχου πια το έχει ξεχάσει, που κάποτε δεχόταν ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών.

Κανένας Παλαιστίνιος δεν θα μπει σε μια συζήτηση για λύση δύο κρατών εάν είναι προσχηματική, γιατί έχουν μπει σε προσχηματικές συζητήσεις πολλές φορές και αυτές οι προσχηματικές συζητήσεις, κάνουν μεγαλύτερο κακό» διευκρίνισε.

«Δεν βλέπω εμπλοκή άλλων κρατών, όμως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξει μια εκτεταμένη επιχείρηση της Χεζμπολάχ»

Μιλώντας για την πιθανότητα εμπλοκής άλλων χωρών υπογράμμισε: «Δεν βλέπω εμπλοκή κρατών, όμως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξει μια εκτεταμένη επιχείρηση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ στην περιοχή του νότιου Λιβάνου, και αυτό οπωσδήποτε θα εμπλέξει εμμέσως το Ιράν. Αλλά αυτό δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση, μια εμπλοκή ενός αραβικού κράτους σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ, ούτε άμεσα του Ιράν με το Ισραήλ».

Ωστόσο εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, αν και η δική μου εκτίμηση είναι ότι η Χεζμπολάχ θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές, λόγω και της κατάστασης που υπάρχει στον Λίβανο αυτή την στιγμή, που δεν είναι καθόλου θετική για μια τέτοια επιχείρηση».