Ευτυχείς που τη βλέπουν ζωντανή είναι οι γονείς της Μάγια Σαμ, μετά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς με την Ισραηλινή γυναίκα που είναι όμηρος στα χέρια της οργάνωσης. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, περίπου 200 άνθρωποι φέρονται να κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς.

Η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Izz ad-Din al-Qassam Brigades έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα βίντεο με μια γυναίκα που αυτοπροσδιορίζεται ως η 21χρονη Μάγια Σαμ. Στο βίντεο φαίνεται το χέρι της γυναίκας τυλιγμένο με επιδέσμους. Στο βίντεο λέει ότι είναι από το Σντερότ, μια μικρή ισραηλινή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Την ημέρα των επιθέσεων, συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Supernova Sukkot στο Kibbutz Re’im, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στη συγκέντρωση. Τουλάχιστον 260 άνθρωποι στο μουσικό φεστιβάλ σκοτώθηκαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων και η Μάγια, πιάστηκαν όμηροι.

Το βίντεο, διάρκειας λίγο πάνω από ένα λεπτό, δείχνει έναν υγειονομικό που επιδένει τον τραυματισμό της Νάγια. Η Γαλλοϊσραηλινή λέει ότι υποβλήθηκε σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση για τον τραυματισμό της, σύμφωνα με το ndtv.com. «Με φροντίζουν, με περιποιούνται, μου δίνουν φάρμακα. Όλα είναι εντάξει», λέει. «Το μόνο που ζητάω είναι να επιστρέψω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε μας από εδώ το συντομότερο δυνατό».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι η Μάγια απήχθη την περασμένη εβδομάδα και δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με την οικογένειά της και βρίσκονται σε επαφή μαζί τους. «Στο βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς, προσπαθεί να παρουσιάσει τους εαυτούς της ως ανθρωπιστές. Ωστόσο, είναι μια φρικιαστική τρομοκρατική οργάνωση υπεύθυνη για τη δολοφονία και την απαγωγή μωρών, παιδιών, ανδρών, γυναικών και ηλικιωμένων», αναφέρεται σε ανάρτηση του IDF στο X.

«Αυτή τη στιγμή, αναπτύσσουμε όλες τις πληροφορίες και τα επιχειρησιακά μέτρα για την επιστροφή όλων των ομήρων – συμπεριλαμβανομένης της Μάγια», πρόσθεσε το IDF.

Η οικογένεια της Μάγια απάντησε στο κλιπ, λέγοντας ότι είναι ευτυχείς που τη βλέπουν ασφαλή. Η Μάγια είναι ισραηλινή-γαλλική υπήκοος. Η οικογένειά της ήταν μεταξύ των γαλλικών οικογενειών που απηύθυναν έκκληση την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να βοηθήσει στην απελευθέρωση των συγγενών τους.

Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα «την αθλιότητα, που αποτελεί η σύλληψη αθώων ανθρώπων ομήρων, και την ειδεχθή σκηνοθετημένη παρουσίασή τους», αφού είδε το βίντεο με μια Γαλλοϊσραηλινή όμηρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του βίντεο της Μάγια Σαμ, Γαλλοϊσραηλινής πολίτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τρομοκρατικό κίνημα Χαμάς», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

«Ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της. Η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί πλήρως και συνεργάζεται με τους εταίρους της για να απελευθερωθούν οι Γάλλοι όμηροι που κρατά η Χαμάς», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά συνομίλησε την Κυριακή «με τις οικογένειες των οποίων συγγενείς δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν, μεταξύ των οποίων αυτή της Μάγια Σαμ» αναφέρει επίσης.

Η Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας και εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, κρατά έκτοτε, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, σχεδόν 200 ομήρους. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16/10), το βράδυ ότι αυτοί είναι «μεταξύ 200 και 250».

Το ισλαμιστικό κίνημα μετέδωσε χθες, Δευτέρα, στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram το βίντεο «μιας εκ των αιχμαλώτων στη Γάζα», στο οποίο παρουσιάζεται μια νεαρή γυναίκα να μιλά στα εβραϊκά. Στην λεζάντα του βίντεο αναφέρεται ότι αυτή απήχθη «την πρώτη ημέρα» της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Η νεαρή γυναίκα λέει ότι κρατείται στη Γάζα και απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή της, προσθέτοντας ότι τυγχάνει καλής μεταχείρισης.