Περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων της Γάζας που εδώ και σχεδόν δέκα μέρες βομβαρδίζεται από την ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Άμυνα της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τουλάχιστον 4 νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα δεν λειτουργούν λόγω εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν από βομβαρδισμούς και συνολικά 21 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έλαβαν εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων ισοδυναμεί με παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» τονίζει ο ΠΟΥ.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Το τμήμα του ΟΗΕ που στηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Η Γάζα ξεμένει από νερό και ρεύμα. Στην πραγματικότητα, η Γάζα στραγγαλίζεται και φαίνεται ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει χάσει την ανθρωπιά του. Αν κοιτάξουμε το ζήτημα του νερού – όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή – η Γάζα ξεμένει από νερό και η Γάζα ξεμένει από ζωή. Σύντομα, πιστεύω, ότι δεν θα υπάρχει ούτε φαγητό ούτε φάρμακα. Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό, ούτε ένας κόκκος σιταριού, ούτε ένα λίτρο καυσίμου που να έχει επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Φιλίπ Λαζαρινί και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που αναζητούν ασφάλεια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα 92 σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν φτάσει τους 400.000.

Παράλληλα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) αναφέρει ότι περισσότερες από 50.000 έγκυες βρίσκονται παγιδευμένες στη Γάζα και 5.500 πρόκειται να γεννήσουν αυτό το μήνα. «Χρειάζονται επειγόντως υγειονομική φροντίδα και προστασία», τονίζεται και καλεί «όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους υπό την διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Μάρτιν Γκρίφιθς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους.

«Θα μεταβώ ο ίδιος αύριο στην περιοχή για να προσπαθήσω να συνδράμω στις διαπραγματεύσεις, να προσπαθήσω να είμαι μάρτυρας (των διαπραγματεύσεων) και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την εξαιρετική γενναιότητα των πολλών χιλιάδων ανθρωπιστικών εργαζομένων που συνεχίζουν το έργο τους και που παραμένουν εκεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», τόνισε σε ανακοίνωσή του. Εκπρόσωπος του Ocha επεσήμανε ότι ο Γκρίφιθς σκοπεύει να βρίσκεται στο Κάιρο αύριο Τρίτη και αργότερα να μεταβεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Νεκροί δημοσιογράφοι

Έντεκα παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό συνδικάτο των δημοσιογράφων. Στην ανακοίνωση, το συνδικάτο με έδρα την Δυτική Οχθη, αναφέρει επίσης ότι «20 δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν από την ισραηλινή επίθεση» στην Γάζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Περίπου 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές κατά του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με την Χαμάς που διοικεί την Γάζα.