Εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από το βορρά με όποιον τρόπο μπορούσαν – με αυτοκίνητα αν υπήρχαν καύσιμα, άλογα, κάρα, ακόμη και με τα πόδια. Και αυτό που βρήκαν ήταν μια πόλη γονατισμένη και εντελώς απροετοίμαστη να υποδεχθεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που διπλασίασε τον πληθυσμό της κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα.

Η Χαμάς λέει ότι 400.000 από το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που διέμεναν στη βόρεια Γάζα κατευθύνθηκαν νότια στον δρόμο Salah al-Din τις τελευταίες 48 ώρες, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση.

Σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, που είναι αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές και αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, οι επιλογές για το πού θα καταλήξει κανείς είναι περιορισμένες. Η ασφάλεια δεν είναι ποτέ εγγυημένη. Έτσι, χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας, άστεγοι, χαμένοι και φοβισμένοι κατέληξαν στην πόλη Khan Yunis που συνήθως φιλοξενεί 400.000 ανθρώπους και έφτασε εν μία νυκτί να φιλοξενεί περισσότερα από 1 εκ. άτομα.

Κατάρρευση

Οι πόροι εξαντλούνται γρήγορα, καθώς η Khan Yunis βρισκόταν ήδη στα όριά της, σύμφωνα με το BBC. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης έχει ήδη ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και έχει μετατραπεί σε καταφύγιο αρρώστων και τραυματιών. Πρόσφυγες στοιβάζονται στους διαδρόμους καθώς οι γιατροί εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να περιθάλψουν τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς. Τα νοσοκομεία θεωρούνται από τα ασφαλέστερα μέρη για να βρίσκεται κανείς σε περίοδο πολέμου, και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Οι γιατροί λένε ότι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να δώσουν στα νέα θύματα. Ακόμη και το νερό, δίνεται με μέτρο: 300 ml την ημέρα για τους ασθενείς. Οι πρόσφυγες δεν παίρνουν τίποτα.

Τα σχολεία σε όλη την πόλη, θεωρούνται επίσης «ασφαλή», γι’ αυτό και πολλές οικογένειες βρίσκουν σε αυτά καταφύγιο. Η Khan Yunis ήταν ήδη πυκνοκατοικημένη. Πλέον, βουλιάζει. 50-60 άτομα μπορεί να στεγάζονται σε μικρά διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών. Μητέρες και γιαγιάδες μαγειρεύουν σε παγκάκια του πάρκου και σε αυλές καθώς τα πεινασμένα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία. Αλλά όταν δεν υπάρχει πια χώρος ο κόσμος αναπόφευκτα ξεχύνεται στους δρόμους, γεμίζει τα σοκάκια και τις υπόγειες διαβάσεις και ζει και κοιμάται στο χώμα, στη σκόνη, στα ερείπια. Το φαγητό είναι ελάχιστο. Τα καύσιμα δεν επαρκούν. Το νερό λιγοστό. Είναι μία απελπιστική κατάσταση.

Σε εμπόλεμη ζώνη

Η Khan Yunis δεν είναι ασφαλής. Συχνά βομβαρδίζεται καθώς βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη ζώνη. Κτίρια που έχουν καταρρεύσει και τόνοι από μπάζα γεμίζουν τους δρόμους. Ρουκέτες εκτοξεύονται κοντά στο νοσοκομείο, το βουητό των ισραηλινών drones που αναζητούν τον επόμενο στόχο τους είναι πάντα «παρών», βόμβες πέφτουν, κτίρια καταρρέουν, ενώ τα νοσοκομείο και τα νεκροτομεία συνεχώς γεμίζουν. Άνθρωποι λιμοκτονούν και πεθαίνουν από δίψα.

Κλειστό το πέρασμα της Ράφα

Η μόνη διέξοδος από τη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, παραμένει κλειστό. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Γάζα περιμένουν 20 χλμ από τη Ράφα. Μόλις ανοίξει το πέρασμα αναμένεται να επικρατήσει χάος. Αντίστοιχα, το 2014, χιλιάδες προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη.