Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.
«Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια», ανέφερε η Χαμάς.
Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.
«Στεκόμαστε δίπλα – δίπλα και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους Ισραηλινούς πολίτες αλλά και στους αντιπάλους: είμαστε μαζί» δήλωσε ο Γκαντζ.
«Το Ισραήλ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή του, η συνεργασία μας θα βοηθήσει στη διασφάλιση της νίκης» ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας
Απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς που αισθάνονται ότι δεν έχουν πλέον ασφάλεια, ο Μπένι Γκαντζ σχολίασε ότι «καταλαβαίνω τον φόβο, καταλαβαίνω τον πόνο», αλλά διαβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή».
«Η συνεργασία μου με την κυβέρνηση δεν είναι πολιτική, είναι μια συνεργασία για τη μοίρα μας». «Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες ώρες που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ» είπε.
«Η συνεργασία μας θα οδηγήσει σε μια ξεκάθαρη νίκη, και θα αλλάξει την πραγματικότητα, καθώς αντέχουμε κάθε πρόκληση», δεσμεύτηκε ο Γκαντζ.
«Υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο, τώρα είναι η ώρα του πολέμου» τόνισε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής, από τον ισραηλινό στρατό.
Η Γερμανία έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.
Η Μπούντεσβερ μισθώνει «πέντε drones αυτού του τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκπαίδευση γερμανών στρατιωτικών» στο Ισραήλ, εξήγησε το υπουργείο.
Κατά τις πληροφορίες του Σπίγκελ, το Ισραήλ ανέστειλε την εκπαίδευση 16 γερμανών χειριστών στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς. Αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη Γερμανία.
Η απόκτηση εξοπλισμού για να φέρουν οπλισμό τα αεροσκάφη αυτά εγκρίθηκε πέρυσι από το Βερολίνο, έπειτα από πολυετή διάλογο για το ζήτημα στη χώρα.
Ο Μπόρις Πιστόριους, ο γερμανός υπουργός Άμυνας, είπε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO νωρίτερα χθες πως αν η κατάσταση χειροτερέψει το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία των συμμάχων και των εταίρων του. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «δεν χρειάζονται υποστήριξη στρατιωτικής ή τεχνικής φύσης».
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:
-Ταϊλάνδη: 21 νεκροί, 14 όμηροι
Είκοσι ένας Ταϊλανδοί έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ενώ 14 άλλοι είναι μεταξύ των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι ως εργάτες γης.
-Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες.
Το Νεπάλ μετρά δέκα νεκρούς, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Τελ Αβίβ. Άλλοι τέσσερις Νεπαλέζοι τραυματίστηκαν ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη ενός πέμπτου.
Στο Ισραήλ ζουν 265 Νεπαλέζοι φοιτητές, οι 17 εκ των οποίων φιλοξενούνταν στο κιμπούτς Αλουμίμ, στα νότια, που στοχοθετήθηκε από τη Χαμάς.
-ΗΠΑ: 22 νεκροί, όμηροι
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 22 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι κάποιοι Αμερικανοί είναι επίσης μεταξύ των ανθρώπων “που κρατά η Χαμάς”.
-Αργεντινή: 7 νεκροί, 15 αγνοούμενοι
Το Μπουένος Άιρες επιβεβαίωσε τον θάνατο 7 Αργεντίνων, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 15 αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι δύο αδέλφια, οι Ιάιρ και Έιταν Χομ, όπως δήλωσε ο πατέρας τους, ο οποίος εξήγησε ότι φοβάται πως “έχουν απαχθεί και οδηγηθεί στη Γάζα”.
-Ουκρανία: 3 νεκροί, 6 αγνοούμενοι
Τρεις Ουκρανοί σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, το οποίο επίσης αναφέρθηκε σε έξι αγνοούμενους μεταξύ των πολιτών του.
–Γαλλία: 11 νεκροί, 18 αγνοούμενοι
Ένδεκα Γάλλοι είναι μεταξύ των νεκρών, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ το Παρίσι. Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για 18 αγνοούμενους, ανάμεσά τους “πολλά παιδιά (…) που πιθανόν έχουν απαχθεί” από τη Χαμάς.
-Βρετανία: 4 νεκροί, αγνοούμενοι
Τουλάχιστον τέσσερις Βρετανοί έχουν σκοτωθεί. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, τον θάνατο ενός φωτογράφου και του 26χρονου Τζέικ Μάρλοου ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ και ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ρέιβ πάρτι στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς το Σάββατο.
Σύμφωνα με το BBC, 17 Βρετανοί, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται, αριθμός τον οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση.
-Καμπότζη: Ένας νεκρός
Ο πρωθυπουργός Χουν Μάνετ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός φοιτητή ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.
-Γερμανία: Πολλοί όμηροι
Πολλοί Γερμανοί, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγωγή της 22χρονης Σάνι Λουκ, η μητέρα της οποίας είπε ότι την αναγνώρισε σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει με φίλους της στο ρέιβ πάρτι.
-Καναδάς: 3 νεκροί, 23 αγνοούμενοι
Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο τριών Καναδών, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται.
- Φιλιππίνες: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι
Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο μίας 33χρονης γυναίκας και ενός 42χρονου άνδρα σε κιμπούτς στα σύνορα με τη Γάζα. Καταμέτρησε επίσης 3 αγνοούμενους.
- Περού: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι
Το Περού έκανε λόγο την Τρίτη για τον θάνατο δύο πολιτών του. Τρεις άλλοι αγνοούνται,
-Μεξικό: 2 όμηροι
Η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα είπε ότι δύο Μεξικανοί έχουν απαχθεί.
-Ρωσία: 4 νεκροί, 6 αγνοούμενοι
Η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την Τρίτη τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ρωσική. Επίσης έκανε λόγο για έξι αγνοούμενους Ρώσους.
-Βραζιλία: 2 νεκροί, 1 αγνοούμενος
Δύο άνθρωποι – ένας άνδρας και μία γυναίκα– με διπλή υπηκοότητα σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ μία Βραζιλιάνα εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με τη Μπραζίλια.
- Ισπανία: 1 νεκρός
Μία Ισπανίδα, που είχε και την ισραηλινή υπηκοότητα, σκοτώθηκε, ανακοίνωσε η Μαδρίτη.
- Αυστραλία: 1 νεκρός
Η Καμπέρα ανακοίνωσε χθες τον θάνατο μίας Αυστραλής.
-Χιλή: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος
Η εβραϊκή κοινότητα της Χιλής ανακοίνωσε τον θάνατο μίας Χιλιανής, τον οποίο δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας. Μία κάτοικος του κιμπούτς Κισουφίμ αγνοείται, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
- Αζερμπαϊτζάν: 1 νεκρός
Το Μπακού ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Αζέρου πολίτη.
-Ιρλανδία: 1 νεκρός
Η 22χρονη Ιρλανδο-ισραηλινή Κιμ Κάμτι που συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι είναι νεκροί, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.
- Γερμανία: Πολλοί όμηροι
Πολλοί Γερμανοί με διπλή υπηκοότητα είναι μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τη φερόμενη απαγωγή μιας 22χρονης Γερμανοϊσραηλινής, η οποία συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι και την οποία η μητέρα της δήλωσε ότι εντόπισε “αναίσθητη στο αυτοκίνητο Παλαιστινίων” σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εξάλλου η αδελφή μιας Βερολινέζας 22 ετών δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή πέθανε, όμως η οικογένειά της δεν έχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.
Χώρες πολίτες των οποίων αγνοούνται
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, αγνοούνται πολίτες από τις εξής χώρες: Παραγουάη (2), Κολομβία (2), Τανζανία (2), Ιταλία (2) και Σρι Λάνκα (2).
Εξάλλου μια πολίτης Παναμά που αγνοούνταν εντοπίστηκε ζωντανή.