Με τον πόλεμο στο Ισραήλ που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/10) και την ενεργοποίηση του άρθρου 40 από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει πως η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κρατά ομήρους ένα «σημαντικό αριθμό» ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

Κάποιοι είναι ζωντανοί και κάποιοι θεωρούνται νεκροί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και ανάπηροι είναι μεταξύ αυτών που απήχθησαν, πρόσθεσε. «Πρόκειται για αριθμούς που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητοι», είπε. «Αυτό θα διαμορφώσει το μέλλον αυτού του πολέμου».

Συνολικά πάνω από 130 ομήρους κρατούν Χαμάς και Τζιχάντ, μεταξύ των οποίων και ανώτερους αξιωματικούς, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς στην «Jerusalem Post».

Υπάρχουν λίγες επιλογές που έχει στη διάθεσή του το Ισραήλ για να απελευθερώσει τους 130 ομήρους που λέγεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, γράφει o ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Άλισταιρ Μπάνκαλ και συνεχίζει:

«Η Γάζα είναι μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή που συνήθως περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο. Οι όμηροι θα έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σε διαμερίσματα, κτίρια γραφείων και στο δίκτυο των τούνελ της. Το Ισραήλ θα βασιστεί στις πληροφορίες του στην περιοχή για να βρει πού βρίσκονται και μπορεί να ελπίζει στο γεγονός ότι η Χαμάς ενδέχεται να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά ως “ένδειξη καλής θέλησης“. Εκτός αυτού, εξετάζονται στρατιωτικές επιλογές: Ενδεχομένως μια χερσαία εισβολή. Αλλά αυτό θα είναι απίστευτα βίαιο, πολύ αιματηρό, θα έχει τεράστιο κόστος για τους Ισραηλινούς. Έχουν ήδη πάνω από 600 νεκρούς σε 24 ώρες. Θα θελήσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πάρει αυτό το ρίσκο για ακόμη περισσότερες ζωές;» καταλήγει ο αναλυτής του Sky news.