Η τρίτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, το φόρουμ εμπνεύσεως του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώθηκε με φιάσκο. Οι σχεδόν 50 ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Γρανάδα απέτυχαν να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο για λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν το μπλοκ και ασφαλώς και για τις συγκρούσεις στο κατώφλι της Ευρώπης.
Πριν από τη Σύνοδο, διπλωμάτες, αξιωματούχοι και σύμβουλοι την παρουσίαζαν ως μια ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις για διαμεσολαβήσεις σε μια σειρά από θερμά πεδία, όπως η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ή η ένταση στα Βαλκάνια μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, αλλά και για μια στρατηγική συζήτηση για την ασφάλεια της ηπείρου.
Τουλάχιστον οι ηγέτες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρέθηκε στη Γρανάδα για να επισημάνει την ανάγκη υποστήριξης από την Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για τα αδιέξοδα στις ΗΠΑ σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια της βοήθειας προς τον Κίεβο.
Όπως αναφέρει το Politico, οι ελπίδες για τη λήψη μέτρων για την επίλυση της ανθρωπιστικής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διαψεύστηκαν, καθώς τόσο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν όσο και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασαν.
Οι ηγέτες ήλπιζαν να φιλοξενήσουν την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ιλχάμ Αλίεφ και του Νικολ Πασινιάν της Αρμενίας από τότε που το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια αστραπιαία επίθεση για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκτοπίζοντας περίπου 100.000 ανθρώπους.
Αρχικά, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Γαλλία για μεροληψία στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο τελικά συμφώνησε να συνομιλήσει αλλά μόνο εάν οι συζητήσεις πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
Εξίσου στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας. Η πρόεδρος του Κοσσόβου, Βιόσα Οσμάνι, αρνήθηκε τις συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό της, Αλεξάντερ Βούτσιτς, εκτός και εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου.
Το αίσθημα του αδιεξόδου στην άτυπη σύνοδο κορυφώθηκε όταν η οικοδέσποινα χώρα, η Ισπανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, την τελευταία στιγμή. Η Μαδρίτη θα ανακοίνωνε την επίσημη παράδοση της σκυτάλης στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Η ισπανική προεδρία αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ακυρώθηκε η κεντρική Συνέντευξη Τύπου, ωστόσο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως καθώς δεν υπήρξε κάποια θεμελιώδης απόφαση για τα ζητήματα, δεν υπήρχε και ανάγκη για επίσημες δηλώσεις στο τέλος της Συνόδου. «Πρόκειται έναν μικρό ΟΗΕ, όπου οι ηγέτες μπορούν να βρεθούν και να συζητήσουν», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, η έλλειψη ενθουσιασμού των ηγετών για τη σύνοδο κορυφής ήταν εμφανής από την πρώτη ημέρα, όταν αρκετοί εξ αυτών αρνήθηκαν κατά την είσοδό τους να σταματήσουν για μια δήλωση στους δημοσιογράφους. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προσπέρασε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μιλώντας στο κινητό της τηλέφωνο. Ούτε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ούτε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μίλησαν στον Τύπο. Ο δε Εμανουέλ Μακρόν, εμπνευστής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δεν είχε τίποτα να πει κατά την άφιξή του.
Όταν ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Μάιο του 2022, ασφαλώς και ευελπιστούσε να δημιουργήσει έναν νέο χώρο συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων, και όχι ένα «Νταβός» για ηγέτες.