Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θεωρούνται κάποτε πανίσχυρος. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε πολλές παθογένειες, όχι μόνο του στρατού ξηράς, αλλά και του πολεμικού ναυτικού. Με τα ουκρανικά θαλάσσια drones – καμικάζι να έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τα πλοία της, η Μόσχα, σύμφωνα με βρετανική δημοσιογραφική έρευνα, φαίνεται πως στρέφεται σε τεχνικές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για να τα προστατεύσει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Sky News, η Ρωσία φέρεται να βάφει τα πλοία επιχειρώντας να δημιουργήσει μια οπτική ψευδαίσθηση για το μέγεθός τους και να παραπλανήσει την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία σχετικά με τους στόχους των επιθέσεών της.

Το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει πως έχει εντοπίσει τουλάχιστον πέντε πλοία, συμπεριλαμβανομένου της ναυαρχίδας, Admiral Makarov, στα οποία τους τελευταίους δύο μήνες (από 26 Μαΐου έως 4 Ιουλίου) έχουν γίνει «χρωματικές» παρεμβάσεις, μια κίνηση που πολλοί αναλυτές εκλαμβάνουν ως προσπάθεια προστασίας του «ευάλωτου» στόλου.

Σημειώνεται πως ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αριθμεί περίπου 30 πολεμικά πλοία και εδρεύει κυρίως στη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σύμφωνα με το Sky News, η φρεγάτα Admiral Makarov, που έγινε η ναυαρχίδα του στόλου μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, και ακόμη τέσσερα πολεμικά πλοία (Admiral Essen, Ivan Gobulets, Muromets και Grayvoron) έχουν μεγάλα τμήματα της πλώρης και της πρύμνης με βαμμένο σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα, ώστε να δημιουργούν μια οπτική ψευδαίσθηση και να φαίνονται μικρότερα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί κατά κόρον εδώ και μήνες τα θαλάσσια drones καμικάζι, μη επανδρωμένα σκάφη που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και στόχος τους είναι να πέφτουν πάνω σε πλοία προκαλώντας σοβαρά πλήγματα ή τη βύθισή τους.

Το Sky News για να επιβεβαιώσει το χρωματισμό των πλοίων συνέκρινε εικόνες αρχείου των πέντε πλοίων και πιο πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Telegram από λογαριασμό που συνδέεται με την ιστοσελίδα του ρωσικού στόλου. Ερευνητές τόνισαν επίσης στο Sky News πως ο χρωματισμός κάποιων πλοίων, όπως του Admiral Essen, επιβεβαιώνεται και από δορυφορικές εικόνες.

Η συγκεκριμένη τεχνική καμουφλάζ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προσφέρει προστασία από τα γερμανικά σκάφη στη θάλασσα. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως βάφοντας και τις δύο πλευρές, το σκάφος φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι και επιπλέον κρύβονται κάποια σημαντικά σημεία του, όπως τα ελικοδρόμια.

«Είναι μια λογική ιδέα, αλλά δεν νομίζω πως η Ρωσία πίστευε πως θα βρισκόταν ποτέ σε αυτή τη θέση και να αναγκαστεί να επιστρέψει σε κάποιες παλιές παραδοσιακές μεθόδους. Και εγώ δεν πίστευα πως Δεν πίστευα ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα δεχόταν τόση πίεση. Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί τον έκαναν ευάλωτο δεν είναι κάτι που το περιμέναμε στην αρχή του πολέμου», υπογράμμισε στο Sky News, ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας, καθηγητής Michael Clarke.

Σημειώνει δε πως πρόκειται για μια φθηνή τακτική, που σου προσφέρει κάποιο χρόνο, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της είναι φθίνουσα. Τα θαλάσσια drones της Ουκρανίας χρησιμοποιούν σύγχρονα ραντάρ και υπέρυθρα σήματα, επομένως σε κάποιες περιπτώσεις, μια στρώση χρώματος δεν θα κάνει τη διαφορά στην ανίχνευση.

Όμως η Ρωσία δεν περιορίζεται στο ναυτικό καμουφλάζ. Σύμφωνα με το skynews χρησιμοποιεί επίσης την τεχνική του «δολώματος» για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις αεροπορικές της βάσεις, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως η Ρωσία ζωγραφίζει πολλά αεροσκάφη στο έδαφος, σε αεροπορικές βάσεις, προσπαθώντας να ξεγελάσει ουκρανικά drones.

Εικόνες από τις αεροπορικές βάσεις Engels και Yeysk, αλλά και μια βάση εκτοξευτών πυραύλων S400, οι οποίες έχουν τραβηχτεί τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ζωγραφισμένα στο έδαφος αεροσκάφη ή ελαστικά πάνω σε βομβαρδιστικά Tu-95, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να περιοριστούν πιθανές ζημιές από κοντινές εκρήξεις. Σημειώνεται πως η βάση S400 στην περιοχή Timiryazevsky απέχει μόλις περίπου 10 χιλιόμετρα από την καρδιά της Μόσχας.

Ο Raphael S. Cohen, Διευθυντής του Προγράμματος Στρατηγικής & Δόγματος, Project Air Force στο RAND, δήλωσε: «Ο πόλεμος πλησιάζει πιο πολύ στη Ρωσία. Το γεγονός ότι προχωράει σε τέτοιες κινήσεις δείχνει το μέτρο της αποτελεσματικότητας των Ουκρανών. Αν έχουν κάνει τους Ρώσους να ανησυχούν για την άμυνα των βάσεων τους, αφιερώνοντας χρόνο για να καμουφλάρουν αεροσκάφη και πλοία, τότε σίγουρα τους έχουν διαταράξει την ισορροπία τους».