Τέλος στο προνομιακό καθεστώς που δίνει σε μη μόνιμους κατοίκους να απολαμβάνουν χαμηλότερους φόρους για 10 χρόνια εφόσον μετακομίσουν στη χώρα, βάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μετά την απόφαση για τερματισμό της χρυσής βίζας. Τα προνόμια θα διατηρηθούν για όσους κατοχύρωσαν αυτό το δικαίωμα τα προηγούμενα χρόνια.
Το μέτρο υιοθετήθηκε το 2009 και θεσπίστηκε σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τα στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν ότι προσέλκυσε και αρκετούς συνταξιούχους που θέλησαν να επωφεληθούν από αυτό. Το εν λόγω μέτρο προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα για τα άτομα που μετακομίζουν στη χώρα, με το εισόδημα που αποκτάται στην Πορτογαλία να φορολογείται με συντελεστή 20%, ενώ τα εισοδήματα από το εξωτερικό απαλλάσσονται γενικά, εκτός από τις συντάξεις που φορολογούνται με συντελεστή 10%. Αντιθέτως, οι Πορτογάλοι πολίτες δεν επωφελούνται από αυτό το καθεστώς και μπορούν να φορολογηθούν έως και 48%.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να διακόψει αυτό το καθεστώς, με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να λέει στο CNN Portugal ότι το σχέδιο είναι ένα σχέδιο «δημοσιονομικής αδικίας». «Δεν δικαιολογείται πλέον και είναι ένας προκατειλημμένος τρόπος διόγκωσης της αγοράς κατοικίας, η οποία έχει φτάσει σε μη βιώσιμες τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία κατέγραψαν την τέταρτη υψηλότερη αύξηση (8,7%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Το περασμένο Σάββατο, οι Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας για το δικαίωμα στη στέγαση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε 24 πόλεις ενάντια στην κρίση στην αγορά ακινήτων.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση σταμάτησε να χορηγεί άδειες διαμονής για επενδύσεις, κοινώς γνωστές ως «χρυσές βίζες». Πάνω από το 90% των χρυσών βίζα που εκδόθηκαν μεταξύ 2012 και 2023 χορηγήθηκαν λόγω εξαγορών ακινήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Συνόρων. Tον Ιούλιο, το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι 89.000 αλλοδαποί χρησιμοποιούν το πρόγραμμα.