Συνολικά 67 γυναίκες από τη Γροιλανδία διεκδικούν αποζημίωση 42.1250 δολαρίων έκαστη, από την κυβέρνηση της Δανίας, γιατί κατά τη διάρκεια μίας εκστρατείας τη δεκαετία του 1960, τοποθετήθηκαν σπιράλ σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, έφηβες και ενήλικες. Η εκστρατεία είχε ως στόχο τον περιορισμό των γεννήσεων μεταξύ των αυτοχθόνων της Γροιλανδίας.
Για την υπόθεση ξεκίνησε έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC. Ωστόσο, αρκετές από τις γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γύρω στα 70 έτη, ζητούν η αποζημίωση αν τούς δοθεί άμεσα.
Η Γροιλανδία, που σήμερα αποτελεί ημι-κυριαρχικό έδαφος της Δανίας, ήταν αποικία της μέχρι το 1953. Η κλίμακα της εκστρατείας αποκαλύφθηκε πέρυσι σε ένα podcast που δημοσίευσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση DR. Από τα εθνικά αρχεία προέκυψε ότι, από το 1966 έως και 1970, ενδομήτριες συσκευές (IUDs) τοποθετήθηκαν σε δεκάδες γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν μόλις 13 ετών, χωρίς να το γνωρίζουν ή/και χωρίς να έχουν συναινέσει σε αυτό. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του 1969, στο 35% των γυναικών της επικράτειας που θα μπορούσαν δυνητικά να γεννήσουν παιδιά είχαν τοποθετηθεί σπιράλ.
«Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», δήλωσε η ψυχολόγος Naja Lyberth. «Γερνάμε. Οι μεγαλύτερες από εμάς, στις οποίες τοποθετήθηκαν ενδομήτρια σπιράλ τη δεκαετία του 1960, γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και πλησιάζουν πλέον τα 80. Θέλουμε να δράσουμε τώρα», πρόσθεσε. Η κ. Lyberth δήλωσε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές που είχαν τοποθετηθεί ήταν πολύ μεγάλες για τα σώματα των κοριτσιών, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και στειρότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν γνώριζαν τις συσκευές μέχρι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από γυναικολόγους. «Είναι ήδη 100% σαφές ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το νόμο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη», υποστηρίζει.
Ο Mads Pramming, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις γυναίκες, απέστειλε τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού Mette Frederiksen αίτηση εκ μέρους τους. Η κ. Lyberth δήλωσε ότι αναμένει η κυβέρνηση να αρνηθεί το αίτημα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επιτροπής και ότι αν το κάνει, η ομάδα θα προσφύγει στο δικαστήριο.
Πέρυσι, η Δανία ζήτησε συγγνώμη και πλήρωσε αποζημίωση σε έξι ιθαγενείς Inuit που αφαιρέθηκαν από τις οικογένειές τους τη δεκαετία του 1950 ως μέρος μιας προσπάθειας να οικοδομηθεί μια δανόφωνη ελίτ στη Γροιλανδία. Η Γροιλανδία έχει πληθυσμό μόλις 57.000 και είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο νησί και η βορειότερη περιοχή γης στον κόσμο. Η υπουργός Υγείας της Γροιλανδίας είπε πέρυσι στο BBC ότι αγνοούσε ότι η αντισύλληψη εξακολουθούσε να χορηγείται σε γυναίκες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και κατά παράβαση του νόμου και της ηθικής περίθαλψης.