Πολλοί ξέρουν τον Banksy, αλλά κανείς δεν τον έχει δει. Ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ως ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργεί εν μια νυκτί, με στένσιλ, σε τοίχους γύρω μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού, από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ.
Όπως φαίνεται, ο καλλιτέχνης γκράφιτι, του οποίου τα έργα πωλούνται για εκατομμύρια, πρόκειται να περιγραφεί με μάλλον λιγότερο κολακευτικούς όρους – στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον Richard Eden και το dailymail.co.uk, ο Banksy κατονομάζεται ως πρώτος εναγόμενος σε μια νομική αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση.
Συγκατηγορούμενός του είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος ο Banksy – και ονόμασε Pest Control Ltd. Η εταιρεία πουλάει την τέχνη του, η οποία παράγεται πάντοτε και γύρω από τη Βρετανία.
Ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη δράση είναι ο 56χρονος Άντριου Γκάλαχερ, ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με την τέχνη και ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, προτού εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι. «Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη την εποχή, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί που άκουγε στο όνομα Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και τα άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προσιτά προϊόντα για τους θαυμαστές – και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές».
Ο ίδιος αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του, Aaron Wood, ανέφερε στον Eden ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control καταθέσουν την απόδειξη αναγνώρισης της υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό», προσθέτει ο Wood, «δεν έχω την ευχέρεια να πω περισσότερα για την αγωγή».
Οι Banksy και Pest Control παραμένουν σιωπηλοί. Αφού υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση για εμπορικό σήμα στην ΕΕ το 2014, είδαν την απόφαση αυτή να ανατρέπεται όταν ο Γκάλαχερ άσκησε έφεση το 2021. Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους χαμένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα, ενώ παρέμενε ανώνυμος.
Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή αγωγή που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της σειράς εικόνων του που απεικονίζουν χιμπατζήδες με σαντουιτσάκια στο λαιμό τους.
Θα τον κάνει όμως τώρα ο Γκάλαχερ να δείξει το πρόσωπό του δημοσίως στο Ανώτατο Δικαστήριο; Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί πλήρως – και οι εικασίες συνεχίζουν να περιβάλλουν τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.