Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ προσθέτοντας ότι ο Αλίεφ είπε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση. Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον επικεφαλής της αζερικής διπλωματίας η χώρα του να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει εκεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν συνομίλησε ξανά με τον πρόεδρο Αλίεφ σήμερα και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η άνευ όρων προστασία και η ελευθερία της κυκλοφορίας για τους αμάχους καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους για να πάνε στην Αρμενία, μια εβδομάδα μετά την επίθεση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν σε αυτόν τον θύλακα του Καυκάσου που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι 28.120 πρόσφυγες έχουν φθάσει στο έδαφός της, προερχόμενοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν άνοιξε την Κυριακή τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί από αυτή την περιοχή στην Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία εκεχειρίας που τοποθετεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό τον έλεγχο του Μπακού.
Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος Αλίεφ «δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση και εμείς περιμένουμε από αυτόν να το τηρήσει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ενημέρωση του Τύπου.
«Δήλωσε επίσης ότι μπορεί να δεχθεί μια αποστολή παρατηρητών και εμείς περιμένουμε από αυτόν να το τηρήσει», συμπλήρωσε.
Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα περιθώρια δράσης της οποίας μένουν να συζητηθούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή, πρόσθεσε ο Μίλερ.
Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης τις τελευταίες ημέρες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τρείς συναντήσεις ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να κατευναστούν οι εντάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χωρίς όμως αυτές να καρποφορήσουν.
Η χριστιανική Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους ότι σχεδιάζει εθνοκάθαρση, αλλά το Μπακού διαβεβαίωσε ότι θα προστατέψει τους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.