Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, γιόρτασε τη «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που όπως είπε ανοίγει «νέες ευκαιρίες για ομαλοποίηση» στην περιοχή.
«Αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία να βλέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώνονται με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σεβασμό στα δικαιώματα των αμάχων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάν Αλίεφ.
«Με αυτή τη νίκη ανοίγουν νέα παράθυρα ευκαιριών για γενική ομαλοποίηση στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στον θύλακα Ναχιτσεβάν, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Ιράν και συνορεύει με την Τουρκία.
Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Αλίεφ, ο οποίος τον αγκάλιασε θερμά όταν ο Τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε, λίγες μέρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε τον στρατιωτικό έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ελπίζουμε ότι η Αρμενία θα σφίξει το χέρι ειρήνης που της απλώνεται», τόνισε ο Ερντογάν.
Από την πλευρά του ο Αλίεφ τόνισε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «διασφαλισμένα». «Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξαρτήτως εθνότητας, είναι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν. Τα δικαιώματά τους θα είναι διασφαλισμένα από το κράτος του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε.
Επισήμως, η συνάντηση των δύο ηγετών επρόκειτο να αποτελέσει την επίσημη εκκίνηση της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 85 χιλιομέτρων μεταξύ της ανατολικής Τουρκίας και του Ναχιτσεβάν και για τα εγκαίνια ενός στρατιωτικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα όμως με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα συζητήσουν επίσης το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ ο οποίος θα συνδέσει μέσω Αρμενίας τον θύλακα του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν. Το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, κατά μήκος των αρμενικών συνόρων με το Ιράν, θα επιτρέψει στο Μπακού να δημιουργήσει εδαφική συνέχεια μέχρι το Ναχιτσεβάν και, πέρα αυτό, με την Τουρκία. Η μικρή λωρίδα γης του Ναχιτσεβάν είναι συνδεδεμένη με το Αζερμπαϊτζάν από το 1923, αλλά χωρίς συνέχεια με την υπόλοιπη χώρα.
Αυτή η τουρκική επίδειξη δύναμης στο Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έρχεται ενώ κατά τα φαινόμενα η Ρωσία φαίνεται να αποσύρεται από την περιοχή.