Η Ευρώπη αποτελεί βασικό «σταυροδρόμι» για το Captagon, ένα φθηνό παράνομο ναρκωτικό δημοφιλές στη Μέση Ανατολή, το οποίο φέρεται να ωφελεί άμεσα το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοεξάρτησης (EMCDDA) και της γερμανικής αστυνομίας (BKA), οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μεταφορά χαπιών Captagon που ταξιδεύουν από τη Μέση Ανατολή στην Αραβική Χερσόνησο.

Το λαθρεμπόριο των χαπιών που είναι και γνωστά ως τα ναρκωτικά των τζιχαντιστών – τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά για περίπου 3 δολάρια το χάπι – μέσω της Ευρώπης έχει πιθανότατα «σκοπό να αποφύγει τους ελέγχους στις αγορές προορισμού, οι οποίες είναι απίθανο να υποψιαστούν ότι τα δισκία Captagon αποστέλλονται από την ΕΕ», αναφέρει η έρευνα.

Το χάπι Captagon ένα άκρως εθιστικό ναρκωτικό, τύπου αμφεταμίνης, που παράγεται και καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία και το Λίβανο. Το παράνομο εμπόριό του έχει δημιουργήσει μια εμπορική αξία που εκτιμάται ότι φτάνει τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόσφατη μεγάλη κατάσχεση

Πριν από μερικές ημέρες οι αρχές στο Άμπου Ντάμπι απέτρεψαν διακινητές να περάσουν στη χώρα μια τεράστια ποσότητα Captagon. Υπολογίζεται πως σχεδόν 14 τόνοι κατασχέθηκαν με την αξία του φορτίου να ανέρχεται στο ένα δισ. δολάρια και έφερε και πάλι στην επιφάνεια τη μάστιγα του συγκεκριμένου ναρκωτικού στις κοινωνίες των κρατών της Μέσης Ανατολής, αλλά και τα… δίχτυα που έχει απλώσει το δίκτυο διακίνησής του.

Η σύνδεση με τον Αλ Άσαντ

Η παραγωγή του ναρκωτικού έχει συνδεθεί ευρέως με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και συγκεκριμένα με πολλούς αξιωματούχους, αλλά και μέλη της οικογένειάς του Σύρου ηγέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το εμπόριο Captagon γίνεται «υπό την αιγίδα» του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο επωφελείται άμεσα από τις αποστολές.

Το ναρκωτικό αποτελεί «οικονομική σανίδα σωτηρίας» για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Συρίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι ο αδελφός του Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μάχερ, «διοικεί τη μονάδα του συριακού στρατού που διευκολύνει τη διανομή και την παραγωγή του ναρκωτικού».

Φέτος, η Ε.Ε. συμμάχησε με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για την επιβολή κυρώσεων σε Σύριους που συνδέονται με το εμπόριο Captagon, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας Άσαντ, αξιωματούχων του συριακού στρατού και ηγετών πολιτοφυλακών που συνδέονται με το καθεστώς.

Η μεταφορά του Captagon στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚΠΝΤ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία, οι αρχές έχουν κατασχέσει πολλαπλά μεγάλα φορτία δισκίων Captagon στην Ευρώπη από το 2018, τα περισσότερα από αυτά κατά τη διαμετακόμιση προς τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Η Ευρώπη δεν αποτελεί σημαντική καταναλωτική αγορά για το Captagon, αναφέρει η έκθεση, με το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να βρίσκεται σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Αραβική Χερσόνησο, ιδίως στη Σαουδική Αραβία.

Η έκθεση ζητά συντονισμένη αντίδραση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κύριων ζητημάτων.