Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη, καθώς η χώρα της αντιμετωπίζει ένα κύμα ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Βόρεια Αφρική, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρώμης και άλλων πρωτευουσών της ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στο νησί Λαμπεντούζα, με χιλιάδες ακόμη να περιμένουν να πραγματοποιήσουν το σχετικά σύντομο ταξίδι από την Τυνησία στο ιταλικό νησί. Οι ιταλικές αρχές δυσκολεύτηκαν να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες στη Σικελία και σε άλλα μέρη της Ιταλίας, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση των συνθηκών στην υπερπληθυσμένη εγκατάσταση υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει μόλις 400 άτομα. Ο τοπικός πληθυσμός στη Λαμπεντούζα είναι 6.000. Η αλληλεγγύη από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένει περιορισμένη, ενώ Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να επικρίνουν την Ιταλία ότι δεν καταγράφει τους νεοαφιχθέντες που στη συνέχεια ταξιδεύουν και ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ. Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα «έσφιξε» τα σύνορά της με την Ιταλία, ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι ανέστειλε την εθελοντική αποδοχή μεταναστών από την Ιταλία, για να αντιστρέψει την πορεία της, λίγες μέρες αργότερα, λόγω της αύξησης των αφίξεων στη Λαμπεντούζα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον επισκέφθηκαν, χθες, τη Λαμπεντούζα με τη Μελόνι. Η απόφαση της Φον ντερ Λάιεν να ταξιδέψει στη Λαμπεντούζα έρχεται καθώς η πρώτη της θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής εισέρχεται στους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο, όπου και αναμένεται να διεκδικήσει άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Το νησί έχει γίνει εμβληματικό του αγώνα της Ευρώπης να εμποδίσει τους παράνομους μετανάστες να φτάσουν στις ακτές του και η επίσκεψή της υπογραμμίζει τον ρόλο που παίζει η μετανάστευση στην πολιτική συζήτηση της ΕΕ, με το αντιμεταναστευτικό αίσθημα να υποδαυλίζεται από πολλά ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του εταίρου του συνασπισμού της Μελόνι, τη Λέγκα του Βορρά.
Η κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της Φον ντερ Λάιεν μετατοπίστηκε προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στις επιστροφές μεταναστών και την ασφάλεια των συνόρων, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανάληψη του μεταναστευτικού κύματος του 2015-2016. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρόσφερε στην ιταλική κυβέρνηση πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό για να βοηθήσει στην καταγραφή των νέων αφίξεων και να υποστηρίξει τη μετακίνηση των μεταναστών από το νησί. Ωστόσο, προέτρεψε άλλα μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν περισσότερους από τους μετανάστες που φτάνουν τώρα στην Ιταλία. «Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Εμείς θα αποφασίσουμε ποιος θα έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιες συνθήκες – όχι οι λαθρέμποροι και οι διακινητές» πρόσθεσε, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο στη Μελόνι, η οποία εξελέγη με την υπόσχεση να σταματήσει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία. Αντίθετα, ο αριθμός όσων φτάνουν στις ιταλικές ακτές έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 128.600 μέχρι στιγμής φέτος, από περίπου 66.200 την ίδια περίοδο πέρυσι. «Αυτά είναι τα σύνορα της Ιταλίας σίγουρα, αλλά είναι και τα σύνορα της Ευρώπης», είπε η Μελόνι και πρόσθεσε: «Αυτή η μαζική ροή μεταναστών είναι κάτι που απαιτεί αναπόφευκτα τη συμμετοχή όλων. Σίγουρα θα επηρεάσει τις παραμεθόριες χώρες, αλλά σύντομα θα επηρεάσει και όλες τις άλλες χώρες».
Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την Τυνησία, το καλοκαίρι, για να δώσει στη χώρα 100 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό για την ενίσχυση της επιβολής των συνόρων και την πρόληψη των παράνομων αναχωρήσεων δια θαλάσσης. Όμως τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμη.
Ο εταίρος του συνασπισμού της Μελόνι, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας, ο οποίος έκανε κοινή εμφάνιση σε συγκέντρωση στην Ιταλία με την ακροδεξιά Γαλλίδα ηγέτη Μαρίν Λεπέν την Κυριακή, περιέγραψε τον κατακλυσμό των νέων αφίξεων ως «πράξη πολέμου». «Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά δεν πιστεύω στη μοίρα. Νομίζω ότι είναι κάτι απολύτως επιθυμητό, οργανωμένο, σχεδιασμένο και χρηματοδοτούμενο για να δημιουργήσει δυσκολίες σε μια αντισυμβατική κυβέρνηση», είπε ο Σαλβίνι σε ξένους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
Η Μελόνι προσπάθησε να αποτρέψει τους υποψήφιους μετανάστες από το να επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία σχεδίαζε να γίνει πιο σκληρή με τους παράνομους μετανάστες και να εντείνει τις απελάσεις εκείνων των οποίων τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται. «Αν εισέλθετε παράνομα στην Ιταλία, θα κρατηθείτε και θα επαναπατριστείτε», είπε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. «Η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά».
Η Ιταλία σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει πρόσθετα κέντρα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες για να φιλοξενήσει περισσότερους αιτούντες άσυλο των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται ενώ προσπαθούν να τους επαναπατρίσουν. Η Ιταλία έχει επαναπατρίσει λίγο περισσότερους από 3.000 παράνομους μετανάστες μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 2.663 την ίδια περίοδο πέρυσι. Περίπου 4.000 παράνομοι μετανάστες επαναπατρίστηκαν από την Ιταλία συνολικά πέρυσι.