Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας για τρίτη φορά, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε το εμπάργκο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ στη νήσο «παράνομο», ενώ στηλίτευσε επίσης τη συμπερίληψη της κυβέρνησης της νήσου στον κατάλογο αυτών που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε συμπεριλάβει το νησιωτικό κράτος στις χώρες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν «την τρομοκρατία». Αν και η κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν αναίρεσε άλλα μέτρα της περιόδου Τραμπ, η Αβάνα δεν αφαιρέθηκε από τον συγκεκριμένο κατάλογο.
«Η Κούβα συνηγορεί υπέρ της πιο δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Και, μέχρι σήμερα, είναι θέμα παράνομου οικονομικού εμπάργκο», τόνισε ο Λούλα στην ομιλία με την οποία άνοιξε η σύνοδος της G77 και της Κίνας στην Αβάνα. «Η Βραζιλία τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου εξαναγκασμού».
«Απορρίπτουμε τη συμπερίληψη της Κίνας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.
Ο Λούλα έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν.
Η Κούβα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαμαρτυρία της για το ότι συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη μαύρη λίστα και καταγγέλλει για δεκαετίες το εμπάργκο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση –ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της νήσου– έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει τον αμερικανικό οικονομικό αποκλεισμό. Η κουβανική κυβέρνηση και άλλοι επικριτές των κυρώσεων υπογραμμίζουν πως ο αποκλεισμός εμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για τις δηλώσεις του Λούλα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιτείνει στο παρελθόν ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει εξαιρέσεις και άδειες για εξαγωγές ή εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική θέση της, στην καταδίκη του εμπάργκο στην Κούβα. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση που καταδικάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό. Ωστόσο το 2019, την πρώτη χρονιά αφού ανέλαβε την βραζιλιάνικη προεδρία ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, η Μπραζίλια επέλεξε να ταχθεί κατά, συντασσόμενη με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ο Λούλα στην ομιλία του κάλεσε για ακόμη μια φορά τις αναπτυγμένες χώρες να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να μειωθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μεν αλλά δεν έγινε ποτέ. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμανε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν το ίδιο «ιστορικό χρέος» με τις πλούσιες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η αρχή της κοινής, αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης παραμένει έγκυρη. Για αυτό πρέπει [σ.σ. οι αναπτυγμένες χώρες] να εγγυηθούν κεφάλαια για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους», επέμεινε ο Λούλα.