Παλαιότερα, η διακόσμηση του σπιτιού ήταν κυρίως μια υπόθεση που απασχολούσε τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το ντεκόρ της κατοικίας τους ή προσαρμόζονταν στο γούστο της συντρόφου τους. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να συγκατοικήσει, ο καθένας φέρνει μέσα στον χώρο την προσωπικότητά του, όπως αυτή αντικατοπτίζεται στα έπιπλα, χρώματα και διακοσμητικά αντικείμενα που τον ή την εκφράζουν. Έτσι, πρέπει να βρεθεί μια κοινή διακοσμητική γραμμή που να ικανοποιεί και τους δυο και να νιώθουν άνετα μέσα στο σπίτι τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα ζευγάρι τα βρίσκει σε πολλούς τομείς αλλά όχι στην αισθητική; Όταν τα deco γούστα των συντρόφων αποκλίνουν, κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν να βγάλετε μια άκρη και να ξεκινήσετε την κοινή σας πορεία κάτω από την ίδια στέγη με όσο το δυνατόν λιγότερο προβλήματα. Και πάνω απ’ όλα, θυμηθείτε: το χρώμα στο πόμολο δεν είναι λόγος για καβγά.

#1. Συζητήστε, συζητήστε, συζητήστε

Όπως και για οτιδήποτε άλλο, όλα ξεκινάνε από την καλή επικοινωνία. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή ή αγορά, κάντε διάλογο. Μη θεωρήσετε τίποτα δεδομένο. Μιλήστε για το τι αρέσει και τι όχι στον καθένα, ποιο στιλ σας εκφράζει και πώς φαντάζεστε τον χώρο σας. Φτιάξτε μία λίστα με τα στοιχεία που ο καθένας θεωρεί σημαντικά, όπως τα χρώματα, οι υφές, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά.

#2. Εστιάστε στα κοινά σημεία

Αναζητήστε τομείς που οι προτιμήσεις σας συναντιούνται. Για παράδειγμα, μπορεί και οι δυο να συμφωνείτε στις αποχρώσεις που θέλετε να κυριαρχούν στο χώρο ή στο ύφος που θα έχουν τα έπιπλα. Πατήστε πάνω σε αυτά και δημιουργήστε τη βάση για τη διακόσμηση του νέου σας σπιτιού – αν για παράδειγμα αγαπάτε και οι δύο το γκρι χρώμα και το ξύλο, είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε να χτίζετε το ντεκόρ.

#3. Ξεκινήστε με έναν ουδέτερο καμβά

Αποφύγετε να ξεκινήσετε προσπαθώντας να επιβάλλετε τις πιο… ιδιαίτερες προτιμήσεις σας. Βάλτε τα βασικά, δηλαδή έναν καναπέ σε μίνιμαλ ύφος και τοίχους σε ουδέτερα χρώματα. Πάνω σε αυτά στη συνέχεια, ο καθένας μπορεί σιγά-σιγά να προσθέτει τις προσωπικές πινελιές του, πάντα μετά από συννενόηση. Μην προβληματίζεστε, ακόμη και οι διαφορές σας μπορούν να συνδυαστούν και το τελικό αποτέλεσμα να έχει ενδιαφέρον.

#4. Εκμεταλλευτείτε τις αντιθέσεις

Όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορείτε να παίξετε με τις διαφορές σας δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο στιλ. Αν ο ένας αγαπά το μοντέρνο ύφος και ο άλλος προτιμά το vintage, μπορείτε να κάνετε ένα mix&match και το αποτέλεσμα να σας εκπλήξει ευχάριστα: Ένα industrial φωτιστικό μπορεί να δείξει υπέροχο δίπλα σε μια παλιά, επιβλητική μπερζέρα.

#5. Αναδείξτε τις προσωπικότητές σας

Τοποθετήστε προσωπικά αντικείμενα που κουβαλούν συναισθηματική αξία. Τα βινύλιά σας, τα βιβλία σας, τα memorabilia από ταξίδια, οι οικογενειακές φωτογραφίες μπορούν να ενσωματωθούν στο χώρο και να δώσουν διαφορετικές πινελιές στο σπίτι, αντικατοπτρίζοντας την ταυτότητα του καθενός.

#5. Βρείτε ισορροπία στις αποχρώσεις

Αν αγαπάτε διαφορετικά χρώματα, τότε εφαρμόστε τα στις λεπτομέρειες και όχι σε μεγάλες επιφάνειες όπως είναι οι τοίχοι. Βάψτε τους τοίχους σε ουδέτερες αποχρώσεις και προσθέστε τα χρώματα που αρέσουν στον καθένα σε υφάσματα, χαλιά, διακοσμητικά ή σε άλλες μικρές χρωματιστές λεπτομέρειες που δεν χτυπάνε έντονα στο μάτι.

#6. Δημιουργήστε γωνίες

Αν έχετε αρκετό χώρο που σας το επιτρέπει, διαχωρίστε το σπίτι σε ζώνες ώστε να μπορεί ο καθένας να φτιάξει εξ ολοκλήρου μία μικρή γωνία του σπιτιού ακριβώς όπως του αρέσει. Έτσι, οι διαφορετικές αισθητικές σας θα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά χωρίς να συγκρούονται.