Μήπως μπαίνετε στο σπίτι σας και νομίζετε πως το ταβάνι θα πέσει να σας πλακώσει; Δεν είστε οι μόνοι. Αν το σπίτι δεν έχει χτιστεί ψηλοτάβανο και δεν έχετε ακολουθήσει και ορισμένους συγκεκριμένους κανόνες που βοηθούν τους τοίχους να πάρουν ύψος, τότε έχετε δίκιο να νιώθετε έτσι.
Εμείς εδώ συγκεντρώσαμε μερικούς απλούς κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεγελάσετε το μάτι και το σπίτι σας να δείχνει περισσότερο ψηλοτάβανο, δίνοντας αέρα στο χώρο και αποφεύγοντας την αίσθηση της κλειστοφοβίας που προκαλούν τα χαμηλά, αποπνικτικά ταβάνια.
Αρχικά να έχετε στο μυαλό σας πως για να δημιουργηθεί η αίσθηση πως το ταβάνι είναι ψηλά, τα έπιπλά σας πρέπει να είναι χαμηλά, με εξαίρεση τις βιβλιοθήκες που πρέπει να είναι όσο πιο στενές και όσο πιο ψηλές γίνεται. Αν είναι εφικτό, ας αγγίζουν το ταβάνι. Με αυτή τη στενόμακρη οφθαλμαπάτη ο τοίχος θα δείχνει ψηλότερος απ’ότι είναι στην πραγματικότητα.
Την ίδια λογική πρέπει να ακολουθήσετε και στα ντουλάπια της κουζίνας ώστε να ψηλώσει και εκεί ο χώρος: Τοποθετήστε τα ψηλά, ενώ αν είναι τοποθετημένα χαμηλά, τοποθετήστε πάνω τους διακοσμητικά αντικείμενα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι αγγίζουν το ταβάνι. Επίσης, έχετε ως αρχή πως όλες οι αποχρώσεις σε τοίχους, σοβατεπί, πάτωμα και ταβάνι πρέπει να είναι ίδιες ώστε να μπερδεύονται τα όρια του χώρου σας.
Τοποθετήστε τα κουρτινόξυλά σας μόλις πέντε εκατοστά κάτω από το ταβάνι και κρεμάστε κουρτίνες με μοτίβο κάθετες ρίγες που δίνουν ύψος στο χώρο. Για ακόμη συνολικότερο αποτέλεσμα, μπορείτε να βάλετε στους τοίχους ταπετσαρία με το ίδιο μοτίβο: κάθετες, λεπτές, ανοιχτόχρωμες ρίγες. Στους τοίχους που σας φαίνονται χαμηλοί, τοποθετήστε μακρόστενους καθρέπτες και αμέσως θα τους δείτε να μεταμορφώνονται. Αποφύγετε τα ψηλά και ογκώδη έπιπλα και επιλέξτε τα χαμηλά και πιο ελαφριά. Αν ακολουθήσετε όλες αυτές τις απλές συμβουλές, τότε θα δείτε το χώρο να ανοίγει και το ταβάνι σας να φαίνεται ψηλότερο, αφήνοντας το δωμάτιο να αναπνεύσει χωρίς να σας φαίνεται καταθλιπτικό.