Μήπως η κουζίνα του σπιτιού σας είναι παλιά, αλλά δεν έχετε το budget να κάνετε ανακαίνιση; Αν το σπίτι σας είναι ιδιόκτητο, αλλά δεν μπορείτε να διαθέσετε αυτή τη στιγμή τα χρήματα, για να αλλάξετε ριζικά την κουζίνα σας ή είστε στο ενοίκιο και δε μπορείτε να δαπανήσετε χρήματα, για να βελτιώσετε την εμφάνιση μιας κουζίνας που δεν ανήκει σε εσάς, υπάρχουν κάποιες έξυπνες παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε και να αλλάξετε την εικόνα της προς το καλύτερο με σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Όσοι από εσάς, λοιπόν, θέλετε να μεταμορφώσετε την κουζίνα σας με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων, Σπύρος Σούλης, έχει μια λίστα από πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να δώσετε νέο αέρα στο συγκεκριμένο δωμάτιο, ώστε να αναγεννηθεί:

Aλλάξτε το χρώμα της

Ένα καθοριστικό στοιχείο για την εικόνα της κουζίνας είναι το χρώμα των ντουλαπιών. Επιλέξτε ένα χρώμα που δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χρώματα της κουζίνας, ώστε να υπάρχει μεν αναέωση αλλά και συνοχή στον χώρο. Μια εναλλακτική είναι αντί για τα ντουλάπια να βάψετε τους τοίχους σε ένα πιο μοντέρνο χρώμα, που επίσης θα ταιριάζει με τις υπόλοιπες αποχρώσεις του δωματίου σας.

Αλλάξτε το φωτιστικό

Ο φωτισμός είναι βασικό στοιχείο για την αισθητική και την διαμόρφωση του κάθε χώρου. Ένα καινούριο φωτιστικό αλλά ακόμη και η ένταση ή η απόχρωση του φωτός είναι ικανά να αλλάξουν δραματικά την όψη της κουζίνας σας. Επιλέξτε ένα νέο φωτιστικό οροφής, που θα τραβάει τα βλέμματα και θα δημιουργήσει την αίσθηση του νέου και ταυτόχρονα αλλάξτε και το λαμπτήρα, για να έχετε ένα ολοκληρωτικό αποτέλεσμα, που θα σας κάνει να νιώθετε πως μπήκατε σε άλλο δωμάτιο.

Προσθαφαιρέστε διακοσμητικά αντικείμενα

Επιλέξτε αντικείμενα που θα δώσουν στιλ στον χώρο, σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο. Δώστε σημασία στην ισορροπία. Όπως δεν πρέπει μια κουζίνα να μοιάζει άδεια, έτσι δεν πρέπει να μοιάζει και φορτωμένη. Διαλέξτε όμορφα και έξυπνα διακοσμητικά, αλλά μη γεμίσετε τους πάγκους με πράγματα που δεν θα αφήνουν τον απαραίτητο χώρο για μαγείρεμα. Μπορείτε να αλλάξετε τις κουρτίνες, να αντικαταστήσετε τη φρουτιέρα με έναν μοντέρνο δίσκο, να επενδύσετε στα μαξιλάρια ή να στρώσετε ένα καινούριο χαλί. Αν δεν είστε καλοί στο mix & match, επιλέξτε αντικείμενα στο ίδιο ύφος.

Αντικαταστήστε τις παλιές συσκευές με καινούργιες

Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι ακριβές, ωστόσο, αν η λειτουργία τους έχει επηρεαστεί, αξίζει να επενδύσετε σε αυτές, καθώς εκτός από πρακτικό ζήτημα είναι και θέμα design. Συνυπολογίστε πως οι νέες συσκευές είναι πιο σύγχρονες και αυτό σημαίνει νέες τεχνολογίες, καλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος. Θα αναβαθμίσετε την εικόνα της κουζίνας σας και θα κάνετε και τη δουλειά σας.

Αλλάξτε κάποια στοιχεία-λεπτομέρειες από τον εξοπλισμό

Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, αντικαταστήστε μερικά μικρά, αλλά σημαντικά στοιχεία, όπως τα πόμολα των ντουλαπιών, τις μπαταρίες, τον απορροφητήρα ή τον στεγνωτήρα στο νεροχύτη. Θα δείτε πως αυτές οι αλλαγές, αν και μικρές, θα ανανεώσουν αυτόματα τη γενικότερη εικόνα του χώρου.

Αλλάξτε ή βάψτε τα πλακάκια

Η αντικατάσταση των πλακιδίων μπορεί να γίνει οικονομικά, επιλέγοντας οικονομικά υλικά. Αν πάλι δεν θέλετε να τα αντικαταστήσετε, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική λύση της βαφής με ειδικά χρώματα. Μπορείτε εύκολα να βρείτε αυτά τα χρώματα στην αγορά. Αν πάλι θέλετε να τα αλλάξετε, πάρτε προσφορές από έναν τεχνίτη και επιλέξτε οικονομικά μεν, αλλά μοντέρνα δε πλακάκια και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Προσθέστε φυτά

Λίγο πράσινο πάντα λειτουργεί ευεργετικά για τον χώρο σας, αφού προσθέτει χρώμα και ζωντάνια. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας σας ή πάνω στους πάγκους, ενώ ταυτόχρονα, αν επιλέξετε βότανα, θα έχετε και δική σας βιολογική παραγωγή για το μαγείρεμα.