Ο φωτισμός στο σπίτι συχνά παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την ίδια τη διακόσμηση. Χωρίς σωστό φωτισμό, ακόμα και τα πιο καλαίσθητα διακοσμητικά μπορεί να μην αναδεικνύονται όπως πρέπει. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον κεντρικό φωτισμό του δωματίου, αλλά και στις επιπλέον πηγές φωτός που χρειάζονται, για να δημιουργηθεί η ιδανική ατμόσφαιρα, όπως πορτατίφ ή επιδαπέδια φωτιστικά.

Υπάρχουν διάφορα λάθη που μπορεί να κάνουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά τον φωτισμό του χώρου μας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να αναγνωρίσετε αυτά τα προβλήματα και να βρείτε λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας με τον σωστό φωτισμό. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε τον φωτισμό του σπιτιού σας και να δημιουργήσετε μια πιο άνετη και αισθητικά ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Κεντρικός φωτισμός

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η ύπαρξη μόνο μίας πηγής φωτός στο δωμάτιο. Αν ο κεντρικός φωτισμός στο καθιστικό σας δεν σας εκφράζει πλέον, σκεφτείτε να τον μετατρέψετε από κεντρικό σε περιφερειακό. Αποφύγετε τα κρεμαστά φωτιστικά που διαχέουν φως σε όλο το δωμάτιο, δημιουργώντας έναν ψυχρό και απρόσωπο χώρο. Πολλές περιφερειακές πηγές φωτός μπορούν να κάνουν το καθιστικό σας να φαίνεται πιο ζεστό και μεγαλύτερο. Πορτατίφ, λαμπατέρ και άλλοι πιο ήπιοι και κρυφοί φωτισμοί είναι αυτά που πρέπει να κερδίσουν την προσοχή σας.

Ρύθμιση της έντασης

Προσαρμόστε την ένταση των φωτιστικών πηγών σας με τη βοήθεια ενός διαβαθμιστή έντασης (dimmer). Έτσι, μπορείτε να ρυθμίσετε τον φωτισμό ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες σας. Τα φωτιστικά δαπέδου, τα μικρά λαμπατέρ και τα εύκολα τοποθετούμενα φωτάκια μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την αλλαγή.

Τοποθέτηση διακόπτη

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος είναι η τοποθέτηση των διακοπτών σε ψηλά σημεία του τοίχου. Πλέον, είναι πιο χρηστικό και αισθητικά καλύτερο να τοποθετούνται σε χαμηλότερα σημεία, περίπου στο ύψος της μέσης. Έτσι, δεν χρειάζεται να σηκώνουμε το χέρι για να πατήσουμε τον διακόπτη και μπορούμε να αξιοποιήσουμε διακοσμητικά τους τοίχους χωρίς να μας ενοχλούν οι διακόπτες.

Σκοτεινά σημεία και κρυφός φωτισμός

Πολλά σπίτια έχουν σκοτεινά σημεία που μπορούν να αναδειχθούν με τον σωστό φωτισμό. Ο κρυφός φωτισμός είναι σημαντικός για την τέλεια διακόσμηση ενός χώρου, προσδίδοντας βάθος και έμφαση. Τοποθετήστε τον πίσω από κάδρα ή ράφια για να δημιουργήσετε ενδιαφέρον και βάθος.

Φωτισμός ντουλάπας

Αν δυσκολεύεστε να δείτε τα ρούχα σας στην ντουλάπα και να βρείτε τι θα βάλετε, πιθανόν να μην έχετε τον απαραίτητο φωτισμό. Τοποθετήστε φωτισμό στην ντουλάπα σας, για να βλέπετε καθαρά όλα τα ρούχα και να διευκολύνετε την επιλογή των look σας. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και να έχετε ξεχάσει τι βρίσκεται μέσα σε αυτό το σκοτεινό χάος.