Δύο έπιπλα ονειρευόμαστε όλοι όταν έχουμε μια δύσκολη μέρα και ανυπομονούμε να γυρίσουμε σπίτι: τον καναπέ και το κρεβάτι μας. Και τα δύο θεωρούνται «σήμα κατατεθέν» της θαλπωρής του προσωπικού μας χώρου και συνώνυμα της ξεκούρασης, ενώ περνάμε πολλές ώρες πάνω τους, άρα θέλουμε να είναι άνετα. Πώς όμως επιλέγουμε τον σωστό καναπέ για το σαλόνι μας και τι πρέπει να προσέξουμε;

Η επιλογή του κατάλληλου καναπέ για το σαλόνι σας μπορεί να είναι μια απαιτητική διαδικασία, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες για να εξασφαλιστεί η άνεση, η λειτουργικότητα και το στιλ, αλλά αξίζει να δώσετε βάση και προσοχή σε όλα καθώς θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω κάθε φορά που θα κάθεστε να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική ημέρα.

Πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο καναπέ

#1. Μετρήστε τον χώρο σας: Μετρήστε τον χώρο όπου θα τοποθετήσετε τον καναπέ για να βεβαιωθείτε ότι χωράει άνετα. Λάβετε υπόψη την κίνηση γύρω από τον καναπέ και τη διάταξη των υπόλοιπων επίπλων. Επιλέξτε ένα μέγεθος καναπέ που ταιριάζει στις διαστάσεις του δωματίου σας. Οι μεγάλοι καναπέδες είναι ιδανικοί για ευρύχωρα σαλόνια, ενώ οι μικρότεροι καναπέδες ή οι καναπέδες-γωνίες μπορεί να είναι κατάλληλοι για μικρότερους χώρους.

#2. Καθορίστε τη χρήση του καναπέ: Αν ο καναπές πρόκειται να χρησιμοποιείται καθημερινά από την οικογένεια, θα πρέπει να είναι ανθεκτικός και άνετος. Για πιο επίσημους χώρους, μπορείτε να επιλέξετε έναν κομψό και στιλάτο καναπέ. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τον καναπέ για να φιλοξενείτε επισκέπτες, μπορεί να θελήσετε να εξετάσετε ένα καναπέ-κρεβάτι.

#3.Επιλέξτε το κατάλληλο στιλ: Σκεφτείτε το συνολικό στιλ του σαλονιού σας. Θέλετε κάτι μοντέρνο και μινιμαλιστικό ή παραδοσιακό και άνετο; Επιλέξτε ένα χρώμα και ένα ύφασμα που ταιριάζει με την υπάρχουσα διακόσμηση. Τα ουδέτερα χρώματα είναι ευέλικτα, ενώ τα έντονα χρώματα μπορούν να γίνουν σημείο εστίασης.

#4. Επιλέξτε το κατάλληλο υλικό: Τα υφασμάτινα καλύμματα είναι πιο άνετα και προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Οι δερμάτινοι καναπέδες είναι ανθεκτικοί και εύκολοι στο καθάρισμα, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβοί και λιγότερο άνετοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένα άλλο δημοφιλές υλικό είναι οι μικροΐνες, που είναι ανθεκτικές στους λεκέδες και την καθημερινή φθορά.

Πώς θα καταλάβετε αν ο καναπές σας είναι καλής κατασκευής

Ένας καλής ποιότητας καναπές θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό και ανθεκτικό σκελετό, κατασκευασμένο από ξύλο ή μέταλλο. Το γέμισμα των μαξιλαριών πρέπει να είναι άνετο και να διατηρεί το σχήμα του με την πάροδο του χρόνου. Τα μαξιλάρια από αφρό υψηλής πυκνότητας είναι συνήθως μια καλή επιλογή.

Πριν αγοράσετε, καθίστε στον καναπέ για να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετος. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις και θέσεις για να δείτε αν υποστηρίζει σωστά την πλάτη και τα πόδια σας. Ελέγξτε αν ο καναπές έχει τη σωστή σκληρότητα για εσάς. Ορισμένοι προτιμούν πιο σκληρό καναπέ, ενώ άλλοι πιο μαλακό. Δείτε αν εκεί που κάθεστε το υλικό κάνει λακούβα όταν σηκώνεστε κι αν είναι κάτι που δεν σας αρέσει, επιλέξτε άλλο υλικό για το γέμισμά του.

Oι προτάσεις μας

Gufram Bocca Sofa Από 6.449€
Poltronova Sofo Armchair/Sofa 3.410€
Qeeboo Primitive Sofa 5.210€
Gubi Pacha Sofa Από 5.169€
Καναπές τριθέσιος Oxford Kare 2.074€
Καναπές τριθέσιος Milchbar Velvet Βελούδο Ροζ Kare 2.273€
Καναπές τριθέσιος Cozy Πράσινο Βελούδο Kare 1.803€
Γωνιακός Καναπές Comfivo 169 (Otusso 07 +Sorriso 10 + Velvetto 02) 1.245€
Moon System B&B Italia Zaha Hadid 2007 Deloudis 11.402€
Pianca Peonia Casa di Patsi Καναπές – Σχεδιαστής Cristina Celestino