Κάποτε ετοιμάσατε το παιδικό δωμάτιο για να υποδεχθείτε το μωρό σας και στη συνέχεια διακοσμήσατε με το γούστο σας το ίδιο δωμάτιο, όσο το παιδί σας μεγάλωνε. Πλέον το παιδί έφτασε στην εφηβεία και τα πράγματα θα αλλάξουν, όπως και η διακόσμηση στο δωμάτιό του, στο οποίο εκείνο πλέον πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και όχι εσείς.

Τα εφηβικά δωμάτια δεν είναι σαν τα παιδικά: Οι έφηβοι έχουν άποψη, ενδιαφέροντα και ακολουθούν τάσεις, ενώ επηρεάζονται από την επικαιρότητα και τους συμμαθητές τους. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να προσφέρετε στο έφηβο παιδί σας έναν χώρο για να εκφράζεται και να ηρεμεί, που να του αρέσει και να του ταιριάζει, αλλά πότε έρχεται τελικά αυτή η στιγμή της αλλαγής;

Πότε ένα δωμάτιο αλλάζει από παιδικό σε εφηβικό;

To παιδικό δωμάτιο παύει να είναι πια παιδικό, όταν το παιδί πάει στο γυμνάσιο. Και να μην το γνωρίζετε, θα το καταλάβετε είτε επειδή θα σας το πει το ίδιο το παιδί σας, είτε επειδή θα αρχίσετε να βλέπετε να κάνει αλλαγές από μόνο του στη διακόσμηση – ξεκινώντας από το να πετάει τα παιχνίδια του. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστείτε μαζί του, ρωτώντας το τι έχει στο μυαλό του για τον χώρο του. Ακούστε το και συμμορφωθείτε με τα «θέλω» του. Έχει άποψη και ακόμη κι αν δεν σας βρίσκει σύμφωνους το γούστο του, πρέπει να το σεβαστείτε.

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα έπιπλα καλό θα είναι να έχουν ένα ουδέτερο χρώμα (όχι το ροζ ή το μπλε που ίσως κάποτε επιλέξατε ανάλογα με το φύλο του), αλλά λευκό ή του ξύλου. Ετοιμαστείτε να δείτε αρκετές αλλαγές στα διακοσμητικά που θα περιλαμβάνει ο χώρος όσο μεγαλώνει, καθώς άλλα πράγματα θα το αντιπροσωπεύουν στην Α’ γυμνασίου κι άλλα στην Α’ λυκείου. Η ουδετερότητα στο χρώμα των επίπλων επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί όσες αλλαγές θέλει.

Θα δείτε από αφίσες ομάδων και καλλιτεχνών, μέχρι φωτάκια, skateboards, ριχτάρια, μαξιλάρια, πινακίδες με κολάζ από φωτογραφίες και διάφορα αναμνηστικά από μέρη και συναυλίες. Μπορεί να δείτε μέχρι και κανένα τοίχο βαμμένο με σπρέι εάν το ενδιαφέρει η street art. Aγοράστε φθηνά έπιπλα -θα θέλει να τα αντικαταστήσει και πιθανόν να τα καταστρέψει ή να τα βαρεθεί- και μην αντιδράτε όταν εκφράζει την προσωπικότητά του μέσα στον προσωπικό του χώρο. Κεριά, ταμπέλες με quotes, κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας ή ήρωες κόμικ μπορεί να είναι κάποια αντικείμενα που πιθανόν θα του αρέσουν και θα τα δείτε ή θα σας ζητήσει να τα αγοράσετε. Μπορείτε εντελώς συμβουλευτικά να του προτείνετε κάποιες ιδέες διακόσμησης, χωρίς όμως να επιμείνετε.

Kι αν ο έφηβος μοιράζεται το δωμάτιό του με ένα μικρότερο αδερφάκι;

Εδώ δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, καθώς ο έφηβος θα περάσει στην επόμενη φάση και θα χρειάζεται απομόνωση και ένα στιλ διακόσμησης που θα τον εκφράζει – κι αυτό πρέπει να γίνει. Επιλέξτε λοιπόν και πάλι ουδέτερα έπιπλα και χωρίστε το δωμάτιο με έναν τρόπο ώστε το κάθε παιδί να έχει την ησυχία του, αλλά και να διακοσμήσει την πλευρά του όπως αυτό επιθυμεί. Για να διαχωρίσετε το δωμάτιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έπιπλο, όπως π.χ. μια βιβλιοθήκη ή ένα παραβάν. Στη μία μεριά θα ζει ένας έφηβος και στην άλλη το μικρότερο παιδί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μην αφήσετε έναν έφηβο να ζήσει σε ένα παιδικό δωμάτιο, δεν θα το αντέξει. Προτιμήστε να αλλάξετε τη διακόσμηση σιγά σιγά, το μικρότερο παιδί θα προσαρμοστεί καθώς θα λαμβάνει μηνύματα και προσλαμβάνουσες από το μεγαλύτερο παιδί και θα μπει νωρίτερα σε τροχιά αλλαγής. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείτε, το να μεγαλώσει το ένα παιδί είναι αναπόφευκτο, το να μικρύνει το άλλο είναι εντελώς αδύνατον.