Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, καθώς το σώμα της βιώνει μεγάλες αλλαγές και υπάρχουν αρκετές συνήθειες που καλό είναι να αποφεύγονται για να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ασφάλεια της ίδιας και του μωρού της.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο αν μια έγκυος γυναίκα μπορεί τελικά ή όχι να βάφει τα μαλλιά της κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το αν μια έγκυος γυναίκα μπορεί να κάνει αποτρίχωση με τη μέθοδο του λέιζερ.

Πώς δρα το λέιζερ αποτρίχωσης:

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια δημοφιλής μέθοδος αποτρίχωσης που χρησιμοποιεί έντονους παλμούς φωτός σε συγκεκριμένα μήκη κύματος για να καταστρέψει τα θυλάκια των τριχών. Το φως στοχεύει τη μελανίνη (τη χρωστική ουσία) της τρίχας. Η μελανίνη απορροφά το φως του λέιζερ, το οποίο μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία διαχέεται στον θύλακα της τρίχας και καταστρέφει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της τρίχας. Αυτό προκαλεί τη σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά την καταστροφή του θύλακα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων τριχών. Επειδή οι τρίχες περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης (αναγενές, καταγενές και τελογενές στάδιο), το λέιζερ είναι πιο αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια του αναγενούς σταδίου (όταν η τρίχα είναι ενεργά αναπτυσσόμενη). Δεδομένου ότι δεν βρίσκονται όλες οι τρίχες σε αυτό το στάδιο ταυτόχρονα, απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η παραπάνω διαδικασία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη μακροχρόνια μείωση της τριχοφυΐας.

Eπιτρέπεται η αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η χρήση του λέιζερ για αποτρίχωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς και ειδικούς. Αν και δεν υπάρχουν εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η αποτρίχωση με λέιζερ είναι επιβλαβής για το έμβρυο, η έλλειψη επαρκών δεδομένων καθιστά την αποφυγή του την καλύτερη συντηρητική προσέγγιση.

Λόγοι για να αποφύγετε την αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

#1. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια της χρήσης λέιζερ αποτρίχωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έλλειψη δεδομένων καθιστά δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

#2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς ή αποχρωματισμούς. Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων.

#3. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο, κάνοντας τη διαδικασία της αποτρίχωσης με λέιζερ πιο άβολη ή επώδυνη.

#4. Πολλοί γιατροί και δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή περιττών ιατρικών ή καλλυντικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για το έμβρυο.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή/και τον δερματολόγο σας πριν προχωρήσετε σε αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν για την ασφαλέστερη επιλογή που θα προστατεύσει εσάς και το έμβρυό σας.