Ξεκίνησα να εμπιστεύομαι τις μετανάστριες από την Αφρική στα local κομμωτήριά τους από τη δεκαετία του ’90 και έπλεξα αμέτρητες φορές τα μαλλιά μου σε δεκάδες κοτσιδάκια περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσει η διαδικασία, που έπαιρνε πραγματικά πολλές ώρες, αλλά άξιζε τον κόπο.

Τα cornrows είναι κι αυτά ένα παραδοσιακό αφρικανικό χτένισμα με λιγότερες πλεξούδες -τουλάχιστον δύο- στις οποίες χρησιμοποιείται και πρόσθετη τρίχα για να έχουν όγκο, πλέκονται πολύ σφιχτά και μπορούν να γίνουν είτε στο χρώμα των μαλλιών μας είτε να προσθέσουμε και άλλα χρώματα, ενώ επίσης μπορούμε να πειραματιστούμε και με το μήκος.

Γίνονται και αυτά σε κομμωτήρια τα οποία διατηρούν μετανάστριες από την Αφρική στην Αθήνα σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Κυψέλη, αλλά και στο Βύρωνα και στο Ελληνικό, και για να φτιαχτούν χρειάζονται περίπου δύο ώρες, αν ασχολείται με τα μαλλιά μία κομμώτρια και μία βοηθός.

Πήγα στο ραντεβού μου φρεσκολουσμένη και ζήτησα δυο πλεξούδες. Επειδή έχω πολύ μακριά μαλλιά, δεν ζήτησα επιπλέον μήκος, μονάχα μερικά εκατοστά που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να κάψουν στις άκρες την πρόσθετη τρίχα και να κλείσουν τα τελειώματα από τις πλεξούδες. Κατά τη διάρκεια του χτενίσματος, χρησιμοποιείται ένα πολύ ισχυρό τζελ το οποίο στερεώνει τα μαλλιά και δεν επιτρέπει να πετούν φύτρες ανάμεσα στις πλεξούδες ή στις χωρίστρες. Επειδή η πλέξη είναι πολύ σφιχτή, αισθάνθηκα έναν ανεκτό πόνο. Είχα την επιλογή να ζητήσω εσωτερική ή εξωτερική πλέξη, καθώς και να προσθέσω κάποιο άλλο χρώμα για διχρωμία (ή περισσότερα για πολυχρωμία), αλλά και να ζητήσω επιπλέον μήκος. Ήμουν συντηρητική στις επιλογές μου και απέκτησα δυο πλεξούδες με εξωτερική πλέξη στο ίδιο χρώμα και σχεδόν στο ίδιο μήκος με τα μαλλιά μου. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Καθώς τα μαλλιά πλέκονται πολύ σφιχτά, το πρόσωπο τραβιέται ελαφρώς τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα πίσω και στο τέλος, εκτός από πολύ πρωτότυπα μαλλιά, αφήνει και ένα botox effect, το οποίο εξαργυρώνει τον όποιο πόνο νιώθεις κατά τη διαδικασία της πλέξης. Τις πρώτες δυο-τρεις ημέρες, αισθάνεσαι ένα κάπως άβολο τράβηγμα στο κεφάλι, μετά όμως χαλαρώνει. Επίσης τις πρώτες δυο-τρεις ημέρες, δεν κάνει να βάλεις το κεφάλι σου σε νερό, είτε θαλασσινό είτε γλυκό είτε νερό πισίνας. Στη συνέχεια, μπορείς να το βρέξεις ελεύθερα. Η διάρκεια του συγκεκριμένου χτενίσματος είναι από μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες. Προσωπικά, κράτησα τα cornrows μου μία εβδομάδα και όταν τα έλυσα ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, απλώς ένιωσα πως θέλω πλέον να λουστώ κανονικά.

Στα θετικά της υπόθεσης είναι πως για μια ολόκληρη εβδομάδα δεν χρειάστηκε ούτε μια στιγμή να ανησυχήσω για τα μαλλιά μου. Ήμουν πάντοτε χτενισμένη και μάλιστα με ένα εντυπωσιακό look που επειδή ήταν καλοκαίρι, ταίριαζε με όλες τις εμφανίσεις μου. Μάλιστα, βρήκα και τρόπους να τα στερεώνω ψηλά, τοποθετώντας διάφορα κρυφά τσιμπιδάκια ή εντυπωσιακά hair clips και να τροποποιώ το χτένισμά μου. Το κόστος είναι λογικό, έδωσα 35-40 ευρώ για ένα χτένισμα το οποίο κράτησα 7 ημέρες. Δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό που αξίζει να αναφέρω, καθώς ο πόνος κατά την πλέξη είναι σε ανεκτά επίπεδα, στον ύπνο βολεύτηκα από το πρώτο κιόλας βράδυ και μια ελαφριά φαγούρα που ένιωθα μετά την τέταρτη ημέρα, δεν ήταν κάτι που θα με απέτρεπε να το ξανακάνω.

Όταν έλυσα τα μαλλιά μου, έμειναν στα χέρια μου πολλές τρίχες, για τις οποίες στην αρχή προβληματίστηκα εάν ήταν δικές μου ή τα extensions που χρησιμοποίησαν για να δώσουν όγκο. Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι η πλειοψηφία αυτών των τριχών είναι τα extensions. Οπωσδήποτε χάνουμε κι εμείς καθημερινά κάποιες τρίχες, οι οποίες όταν τα μαλλιά είναι δεμένα δεν πέφτουν κάτω, οπότε αυτή η ποσότητα συσσωρεύεται και αν λύσουμε τα μαλλιά μας μετά από μία εβδομάδα, θα τις δούμε να πέφτουν μαζεμένες, οπότε κι αυτό είναι κάτι μη ανησυχητικό. Σίγουρα δεν θα έβαζα τα μαλλιά μου σε αυτή τη διαδικασία κάθε μήνα, αλλά μία ή δύο φορές το χρόνο θα το έκανα, καθώς βρήκα πως είναι ένα πολύ βολικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό χτένισμα, ειδικά για το καλοκαίρι, αν θέλετε να πάτε διακοπές και να δαπανάτε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο για τα μαλλιά σας έχοντας όσο το δυνατόν το καλύτερο αποτέλεσμα. Για εμένα τα cornrows σημαίνουν καλοκαίρι και ταξίδι. Αν ψάχνετε λοιπόν το ιδανικό χτένισμα για τις φετινές σας διακοπές, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Kαι για να έχετε μια εικόνα για το αποτέλεσμα των double cornrows στα δικά μου μαλλιά, είναι αυτό: