Ο οίκος Missoni είναι γνωστός παγκοσμίως για τα μοναδικά του prints, με τα χαρακτηριστικά του ζιγκ-ζαγκ σχέδια και την έντονη χρήση χρωμάτων να αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Ιδρύθηκε το 1953 στην Ιταλία από τον Ottavio και τη Rosita Missoni, και γρήγορα κέρδισε αναγνώριση για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στα πλεκτά υφάσματα.

Aπό τη γέννησή του μέχρι και σήμερα, o οίκος Missoni παραμένει συνώνυμο της καινοτομίας στα prints και της πολυχρωμίας, με τις δημιουργίες του να διατηρούν την κομψότητα και την παιχνιδιάρικη αισθητική που τον κάνουν αγαπητό σε fashion icons και λάτρεις της τέχνης παγκοσμίως.

Αντλώντας έμπνευση από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη φύση, αλλά και συνδυάζοντας παραδοσιακά ιταλικά στοιχεία με μοντέρνες τάσεις, τα σχέδια του Missoni επαναπροσδιορίζουν τη χρήση των patterns στη μόδα, επηρεάζοντας όχι μόνο το χώρο του prêt-à-porter αλλά και την εσωτερική διακόσμηση, καθώς ο Missoni έχει επεκταθεί και σε συλλογές με λευκά είδη για το σπίτι.

Όπως προαναφέρθηκε, το πιο αναγνωρίσιμο σχέδιο είναι τα ζιγκ-ζαγκ, τα οποία δημιουργούνται με περίτεχνα πλεκτά και συνδυασμούς χρωμάτων. Αυτά τα μοτίβα έγιναν σύμβολο του οίκου, προσφέροντας έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις συλλογές του, από ρούχα μέχρι αξεσουάρ. Εκτός από τα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα, ο οίκος χρησιμοποιεί και άλλα γεωμετρικά σχέδια, όπως γραμμές, τετράγωνα και κύκλους, προσθέτοντας δυναμική και κίνηση στις δημιουργίες του.

Ο οίκος Missoni είναι επίσης διάσημος για την τολμηρή χρήση των χρωμάτων. Οι συλλογές του συχνά περιλαμβάνουν έντονους συνδυασμούς διαφορετικών αποχρώσεων, όπως φωτεινά κόκκινα, πράσινα, μπλε και κίτρινα. Αυτό το χρωματικό παιχνίδι κάνει τα σχέδιά τους άμεσα αναγνωρίσιμα και διαχρονικά. Τα prints του Missoni δεν είναι απλά τυπώματα πάνω σε ύφασμα, αλλά προκύπτουν μέσα από την πλέξη των νημάτων, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη αίσθηση και πλούσια υφή. Αυτό κάνει κάθε κομμάτι ξεχωριστό και αποδεικνύει την τεχνική υπεροχή του οίκου.

Πώς να φορέσετε τα prints σύμφωνα με την Margherita Missoni

Το να συνδυάσει, ωστόσο, μια γυναίκα τα μοτίβα σωστά, δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση της μόδας και φυσικά ταλέντο ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο και όχι κιτς. Ειδικά αν θέλει να φορέσει περισσότερα από ένα κομμάτια σε περισσότερα από ένα prints, τότε θέλει προσοχή.

Η Margherita Missoni έδωσε μερικές σημαντικές συμβουλές σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουμε σωστά τα prints στην εμφάνισή μας και η πρώτη και πιο σημαντική είναι πως για να ντυθεί μια γυναίκα με μοτίβα είναι να νιώθει όμορφα με αυτά. Αν δεν νιώθει καλά φορώντας τα, τότε να μην το επιχειρήσει καν. Γενικά, αν δεν της αρέσουν οι bold και χρωματιστές εμφανίσεις, δεν πρόκειται να αναδείξει ένα ρούχο με μοτίβο, οπότε δεν υπάρχει καν λόγος να μπει στη διαδικασία να προσπαθήσει.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να συνδυάσουμε μεταξύ τους διαφορετικά μοτίβα, η σχεδιάστρια ήταν κατηγορηματικά θετική, καθώς τόνισε πως η ίδια βλέπει τα ρούχα με prints ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ανάλογα με το σχήμα και τον όγκο. Μάλιστα, είπε πως μπορούμε να φορέσουμε ένα ρούχο με prints ακόμη και σε ένα γάμο, κάτι που κάνει και η ίδια, αρκεί να μην επισκιάζουμε τη νύφη, ένας κανόνας που ισχύει και για το λευκό, γι’ αυτό, αν το κάνουμε, σε αυτή την περίπτωση ας επιλέξουμε πιο ήσυχα χρώματα – τα lighter prints είναι ιδανικά.

Πάνω από όλα, εξήγησε πως πρέπει να φοράμε ό,τι μας λέει το ένστικτό μας και όχι «την εκάστοτε τάση», «το σωστό ρούχο» ή «αυτό που πρέπει». Οι Ευρωπαίες, λέει η σχεδιάστρια, ντύνονται περισσότερο σύμφωνα με τα θέλω τους και λιγότερο σύμφωνα με τα πρέπει της βιομηχανίας της μόδας, σε αντίθεση με την Αμερική που οι γυναίκες ανησυχούν ασταμάτητα για το αν είναι ντυμένες σύμφωνα με τις επιταγές των περιοδικών μόδας. Επομένως, αν σας αρέσουν πραγματικά τα μοτίβα, τότε και μόνο τότε φορέστε τα και συνδυάστε τα μεταξύ τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνετε καλά.