«Η τέχνη για την τέχνη» (γαλλ. l’art pour l’art) είναι ένα σύνθημα από τον 19ο αιώνα, μία φράση που διατυπώνει τη φιλοσοφία ότι η ενδογενής αξία της τέχνης και η μόνη «αληθινή» τέχνη είναι κάτι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε παιδευτική, ηθική και πολιτική χρησιμότητα ή λειτουργία. Σε απλά ελληνικά, όταν αρχίσουμε να λογοκρίνουμε την τέχνη, θα χάσει την αξία και τον λόγο ύπαρξής της.

Οι δίδυμες Νίκη και Όλγα Σκιαδαρέση είναι κόρες του ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση και της επίσης ηθοποιού Μπέσυ Μάλφα. Ασχολούνται με το τραγούδι και έχουν το δικό τους συγκρότημα. Μάλιστα χθες βράδυ έδωσαν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι μια συναυλία, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι τους, ανάμεσά τους ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, η Κλέλια Ανδριολάτου και ο Ορέστης Χαλκιάς.

Η Νίκη και η Όλγα χρησιμοποιούν το nickname «Σκιαδαρέσες» ως όνομα του γκρουπ τους και χθες τραγούδησαν στο live τους φορώντας δυο ίδια Τ-shirts εμπνευσμένα από ένα τραγούδι τους, το οποίο έχει τίτλο «Ισόβια μ@@νάρα» που έχει σατιρικούς μεν, καυστικούς δε στίχους. Στην πραγματικότητα, το κομμάτι είναι μια κραυγή απόγνωσης κάθε όμορφης κοπέλας που μπορεί μέσα της να αισθάνεται πολύ άσχημα, αλλά κανείς δεν θέλει να το δει. Είναι ο τρόπος έκφρασης της γενιάς Ζ να πει τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνεται, χωρίς φόβο να παρεξηγηθεί απ’ όσους βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.

Σε κάθε περίπτωση, τα T-shirts με quotes είναι ένα trend που ανέκαθεν αγαπούσαν να φορούν άτομα κάθε ηλικίας, ωστόσο στο σήμερα έχει κάνει μεγάλο comeback και μάλιστα πολλά ελληνικά brands λανσάρουν μπλούζες με φράσεις που όλοι θα θέλαμε να πούμε, αλλά επειδή νιώθουμε ότι δεν μπορούμε, τουλάχιστον τις φοράμε, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε το κρυμμένο μας μήνυμα.

Οι στίχοι του τραγουδιού «Ισόβια μ@@νάρα» ουσιαστικά μιλούν για την επιφανειακή προσέγγιση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στα πράγματα και στέκονται στην εξωτερική εμφάνιση, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο και τα συναισθήματα του άλλου. Πρόκειται για βαθιά φεμινιστικούς στίχους που φωνάζουν για βοήθεια, καθώς καυτηριάζουν τη στάση των ανδρών απέναντι στις ωραίες γυναίκες που μπορεί μέσα τους να περνούν μια κόλαση, αλλά, επειδή είναι όμορφες, οι άνδρες αδιαφορούν για το εσωτερικό πρόβλημα και κρατούν μόνο το ωραίο και αστραφτερό περιτύλιγμα.

Ορίστε και οι στίχοι για να καταλάβετε τι εννοούν οι Σκιαδαρέσες πίσω από την ατάκα που επέλεξαν να φορέσουν πάνω τους:

Ʃου το ‘πα, σου το ‘πα, έχω σύνδρομο εγκατάλειψης
Και κάνω cocktail με χάπια γαργάρα
Είμαι στα πρώιμα σημάδια της κατάθλιψης
Μα δεν σε νοιάζει, γιατί είμαι μ@@νάρα

Ζηλεύω, ζηλεύω παθολογικά
Και τρέφω μια συμπάθεια για τα ναρκωτικά
Εμένα μ’ αρέσουν, γιατί γίνομαι κοτόπουλο
Εσένα δεν σε νοιάζει, γιατί είμαι π@τόμ@υνο

Το ‘παθες, το ‘παθες, έπαθες εξάρτηση
Ήρθες μαζί μου μέχρι και στη βάφτιση
Του Χάρη, του ανιψιού μου απ’ τη Χαλκιδική
Εκεί που μέθυσα και έκανα σκηνή

Είπε ο Θεός “Φως Γεννηθήτω”
Μ’ έκανε μ@@νάρα, μ@@νάρα και πλήττω
Όμως, φιλαράκι, αν πέσω απ’ τον τρίτο
Θα ‘μαι μια νεκρή μ@@νάρα

Κυκλοφορώ με ρόμπα σαν μία πορνοστάρ
Γεμίζω την μπανιέρα και βάζω σεσουάρ
Διαβάζω αν σήμερα με ευνοούν τα ζώδια
Ή αν θα συνεχίσω να είμαι ισόβια μ@@νάρα

Είναι γονίδια, είναι γονίδια
Που τα πήρα απ’ τη μαμά και τον μπαμπά μου
Και σαν τη Μήδεια, και σαν τη Μήδεια
Ίσως μια μέρα

Είναι γονίδια, είναι γονίδια
Που τα πήρα απ’ τη μαμά και τον μπαμπά μου
Και σαν τη Μήδεια, και σαν τη Μήδεια

Είπε ο Θεός “Φως Γεννηθήτω”
Μ’ έκανε μ@@νάρα, μ@@νάρα και πλήττω
Όμως, φιλαράκι, αν πέσω απ’ τον τρίτο
Θα ‘μαι μια…

Είπε ο Θεός “Φως Γεννηθήτω”
Μ’ έκανε μ@@νάρα, μ@@νάρα και πλήττω
Όμως, φιλαράκι, αν πέσω απ’ τον τρίτο
Θα ‘μαι μια νεκρή μ@@νάρα