Έχω ακούσει πολλές φορές στη ζωή μου τη φράση «φόρεσέ το τώρα που μπορείς» κι ακόμη περισσότερες το «είναι πολύ μεγάλη για να φορέσει κάτι τέτοιο». Και οι δύο ατάκες, εκτός του ότι στιλιστικά είναι λάθος, εμπεριέχουν και τεράστια ποσότητα μισογυνισμού, ηλικιακού ρατσισμού και… σκέτης κακίας.

Όταν βλέπουμε πλέον γυναίκες να διανύουν τη δεκαετία των 50 και να είναι σαν τη Jennifer Lopez, τη δεκαετία των 60 και να είναι όπως η Demi Moore, και τη δεκαετία των 70 και να είναι όπως η Cher, νομίζω πως είναι ολοφάνερο πως η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και οι γυναίκες μπορούν να υποστηρίξουν ό,τι και να φορέσουν και να είναι πανέμορφες σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους.

Ο στιλίστας και σχεδιαστής ηθικής μόδας, Δημήτρης Γραμματικογιάννης, θέλησε να καταγγείλει τον ηλικιακό ρατσισμό που δέχονται πολλές γυναίκες στην καθημερινότητά τους που απλά φορούν ό,τι θέλουν και δεν ενοχλούν κανέναν με τις επιλογές τους, κάτι που γεννήθηκε στο μυαλό του με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που άκουσε η Δέσποινα Βανδή, όταν επέλεξε να φορέσει ρούχα της σχεδιάστριας Celia Kritharioti στην πίστα του νυχτερινού κέντρου στο οποίο εμφανίζεται, και κάποιοι την θεώρησαν «too old for this».

Tότε λοιπόν, η τραγουδίστρια δέχθηκε τόνους από hate speech, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έβγαλαν τα ημερολόγια, τα κομπιουτεράκια, τις μεζούρες, τα υποδεκάμετρα και μέτρησαν, όπως δυστυχώς συνηθίζουν, τους ανθρώπους με νούμερα. Αυτή ακριβώς τη ρητορική μίσους θέλησε να καταγγείλει ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης και εμπνεύστηκε το «hate dress» που φορέθηκε αρχικά από τη Ναταλία Δραγούμη, μια πανέμορφη γυναίκα 50+, στη συνέχεια από τη Ντορέττα Παπαδημητρίου που είναι 40+, και ακολούθησαν η Κατερίνα Τσάβαλου και τέλος, η Ντέμπυ Σταματελιά στo Madwalk.

Το «hate dress» αποτελεί μια ωδή στη γυναικεία ενδυνάμωση και περιπαίζει όλους αυτούς τους ψευτοειδήμονες που στοχοποιούν κάθε φορά τις γυναίκες για το ντύσιμό τους. Πολύ βασικό και καινοτόμο είναι ότι στην ιστοσελίδα που πωλείται είναι «under request», λόγω της κλιματικής ενσυναίσθησης.

Ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης λέει στο Newsbeast: «Η βία και η ρητορική μίσους ήταν θέματα που από παιδί με ενοχλούσαν. Θυμάμαι τον Διευθυντή στο 3ο Δημοτικό Άνω Ηλιούπολης, που πήγαινα σχολείο, να μην με αφήνει να πάω εκδρομή για τον τρόπο που ήμουν ντυμένος. Είχα μια θεία στη Νέα Υόρκη, εκείνη την εποχή, αρχές ’80s και μας έστελνε ρούχα που για την Ελλάδα που τότε ήταν αμιγώς ακραία. Ίσως άλλο παιδί αυτό θα το έκανε να αισθάνεται μειονεκτικά, εμένα πάλι αυτή η διαφορετικότητα με εξέφραζε, ίσως γιατί η μαμά μου ήταν πολύ υποστηρικτική, όπως και οι συμμαθητές μου. Όχι όμως και το σχολείο. Έτσι μάλλον πέρασε στο DNA μου η διαφορετικότητα που συνέχισε και στο στρατό, κίτρινες κάλτσες γιατί “γράφουν” ωραία με το χακί, και πολλά άλλα χαριτωμένα, με ποινές όμως που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Έτσι, όλο αυτό το μένος για τη Δέσποινα Βανδή ήταν η αφορμή για εμένα η δημιουργία του “hate dress”. Ένα φόρεμα-ωδή στη Γυναίκα και στις ελεύθερες από κοινωνικές δεσμεύσεις επιλογές της. Ένα φόρεμα-δήλωση κατά του ηλικιακού ρατσισμού. Ένα ready made φόρεμα που ένθετα επάνω έχει γραφτεί με μια ιδιαίτερη γραμματοσειρά από τη γραφίστρια Μαρία Ανδρουλάκη, και με υλικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για θέαση. Όλο αυτό βέβαια το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατό να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ιστοσελίδας “e-shopping Avenue” και ιδιαίτερα του ιδρυτή της, Χριστόδουλου Γκιουνέσογλου. Το φόρεμα είναι στη στήλη “under request” γιατί η εταιρεία ενστερνίζεται τις αξίες της αειφορίας και ήταν η πρώτη ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση».

«Οι πρώτες που το φόρεσαν και φωτογραφήθηκαν με αυτό στα social media τους, ήταν η Ναταλία Δραγούμη, η οποία χαρακτηριστικά δήλωσε ότι έχει δεχτεί επικριτικά σχόλια για τα μακριά της μαλλιά και ότι στην ηλικία της οφείλει να τα κόψει, και η Ντορέττα Παπαδημητρίου που μας εκμυστηρεύτηκε ότι όταν ανεβάζει πράγματα που έχουν μια παιδικότητα διαβάζει σχόλια τύπου “στην ηλικία σου κάθεσαι και κάνεις τέτοια”. Ακολούθησαν η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου και η Ντέμη Σταματελιά (Miss Fitness 2023) στα Mad Awards. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Ρητορική Μίσους δεν κάνει κακό σε μία γυναίκα, στην πραγματικότητα δηλητηριάζει όλη την κοινωνία, γι’ αυτό οφείλουμε κάθε φορά να μην την επιτρέπουμε, ο καθένας όπως μπορεί».