Το να κρατάτε το σπίτι σας τακτοποιημένο μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με ακατόρθωτο έργο. Είστε απασχολημένοι με τα δεκάδες άλλα πράγματα που απαιτούν την άμεση προσοχή σας, που το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι οι δουλειές του σπιτιού.

Αν και δεν έχει νόημα να αναβάλλετε τον καθαρισμό του σπιτιού σας μέχρι να είναι εντελώς βρώμικο, υπάρχουν μερικές γρήγορες και εύκολες λύσεις που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε από σήμερα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό.

Ο κανόνας των 2 λεπτών

Γυναίκα συμμαζεύει το δωμάτιο

Πόσες μικρές, τετριμμένες εργασίες αφήνετε να συσσωρεύονται; Τις σκέφτεστε και μετά λέτε: «Δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Μπορώ να το αφήσω για αύριο». Αλλά όσο περισσότερες εργασίες αναβάλλετε για αργότερα, τόσο περισσότερες έχετε να αντιμετωπίσετε όταν έρθει πραγματικά η ώρα να ασχοληθείτε με αυτές. Πριν το καταλάβετε, είστε καταβεβλημένοι με ένα σωρό πράγματα που πρέπει να κάνετε, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει αμέσως. Αν σχετίζεστε με αυτό, θα επωφεληθείτε σε μεγάλο βαθμό από τον κανόνα των δύο λεπτών, όπως τον αναφέρει και το housedigest.com.

Τι σημαίνει αυτός ο κανόνας; Βασικά, αν μια εργασία σας παίρνει λιγότερο από δύο λεπτά για να την κάνετε, κάντε την αμέσως. Είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα σε οποιαδήποτε μικρή εργασία, όπως να βγάλετε τα σκουπίδια, να αδειάσετε ή να γεμίσετε το πλυντήριο πιάτων και να ταξινομήσετε την αλληλογραφία σας. Αν κοιτάξετε τη λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε, θα παρατηρήσετε πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν σε δύο λεπτά ή λιγότερο. Φτιάξτε ένα σχέδιο για να τα αντιμετωπίσετε όταν προκύψουν, γιατί όταν ξεμπερδεύετε με αυτές τις μικρές δουλειές, θα έχετε περισσότερο χρόνο για τις μεγαλύτερες.

Καθαρίστε καθώς προχωράτε

Πιατοθήκη

Αν είστε ο βασικός σεφ στο νοικοκυριό, το πιθανότερο είναι να γνωρίζετε την ακαταστασία που αφήνετε πίσω σας όταν μαγειρεύετε. Είναι φυσικό τα πράγματα να ξεφεύγουν λίγο από τον έλεγχο όταν μαγειρεύετε, και γι’ αυτό ένα σπουδαίο hack που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε είναι να καθαρίζετε καθώς προχωράτε. Το High Speed Training περιγράφει αυτή την πολιτική ως την εξεύρεση ευκαιριών για καθαρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός ουσιαστικά γίνεται μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως οδοκαθαριστή, που ακολουθεί και καθαρίζει κάθε μικρή ακαταστασία που κάνετε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνετε βαθύ καθάρισμα κάθε μέρα. Καθαρίζετε καθώς προχωράτε σημαίνει ότι καθαρίζετε τα πράγματα κατά τη διάρκεια των κενών σας. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στην κουζίνα. Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, λοιπόν, εκμεταλλευτείτε το χρόνο που το φαγητό βρίσκεται στο φούρνο και καθαρίστε τα πιάτα με τα οποία έχετε τελειώσει. Πλύνετε και στεγνώστε τυχόν συσκευές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία και βάλτε τις στη θέση τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα πιάτα να καθαρίσετε αφού τελειώσετε με το φαγητό, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε μετά το γεύμα σας.

Τακτοποιήστε για 10 λεπτά κάθε βράδυ

Γυναίκα πλένει πιάτα

Η δύναμη της ρουτίνας είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Influencers και διασημότητες μοιράζονται τις πρωινές και βραδινές ρουτίνες τους που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξεκινούν και τελειώνουν την ημέρα τους. Όταν φτιάχνετε τις δικές σας ρουτίνες, θέλετε να κάνετε πράγματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Ένα εξαιρετικό hack για αυτό είναι να τακτοποιείτε για πέντε έως 10 λεπτά κάθε βράδυ. Αν έχετε ήδη μια καθιερωμένη βραδινή ρουτίνα, απλά προσθέστε αυτό το βήμα σε αυτήν.

Αν αφιερώνετε 10 λεπτά κάθε βράδυ για να τακτοποιήσετε τα ρούχα, να απομακρύνετε την ακαταστασία και να μαζέψετε τα παιχνίδια από το πάτωμα, θα πάτε για ύπνο γνωρίζοντας ότι όλα έχουν γίνει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό αύριο, γι’ αυτό και κοιμάστε πιο ήσυχα. Και μόλις εφαρμόσετε μερικά από τα άλλα hacks, όπως το να καθαρίζετε καθώς προχωράτε, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε λιγότερα πράγματα να τακτοποιήσετε κάθε βράδυ.