Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπό της μέσω ανάρτησης στο Twitter.
«Η Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σήμερα, εν ειρήνη και περιστοιχισμένη από μέλη της οικογένειάς της στο Κλάφαμ του νότιου Λονδίνου. Η Βίβιαν συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο.
Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Η Βίβιαν θεωρούσε τον εαυτό της Ταοϊστή. Έγραψε “Πνευματικό σύστημα Τάο. Ποτέ δεν υπήρχε περισσότερη ανάγκη για τον Τάο από ότι σήμερα. Ο Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου. Σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ζεις: χρησιμοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και αξιοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη”.
Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Βίβιαν για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο», αναφέρει η ανάρτηση.
Ο σύζυγός της και δημιουργικός της συνεργάτης Andreas Kronthaler δήλωσε: «Θα συνεχίσω να έχω τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλέψαμε μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να προχωρήσω. Σε ευχαριστώ αγάπη μου».
Η Βίβιαν Γουέστγουντ, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Vivienne Isabel Swire, θεωρείται το άτομο που έκανε γνωστή τη μόδα του πανκ στο ευρύ κοινό.
Αντισυμβατική, έχει προκαλέσει επανειλημμένα έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές της όχι μόνο με τη δική της εμφάνιση αλλά- και κυρίως- με τις δημιουργίες της.
Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ στη Βρετανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο όπου έγινε αρχικά δασκάλα.
Σύντομα όμως την κέρδισε ο κόσμος της μόδας. Το 1969 άνοιξε ένα κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου μαζί με τον μάνατζερ των Sex Pistols Malcolm McLaren. Ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ.
Το 1982 άνοιξε νέο κατάστημα και οι διάφορες κολεξιόν που έχει κατά καιρούς λανσάρει εισήγαγαν στη μόδα την έννοια του εξωπραγματικού, καθώς εκτός από την πανκ, πειραματίστηκε και εμπνεύστηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και από θεωρίες όπως η ύπαρξη εξωγήινων.
Τιμήθηκε τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες τους.
Είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.
Εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια. Ήταν γνωστή για τις εκστρατείες της για θέματα όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή και την υποστήριξη του Τζούλιαν Ασάνζ.
Μία από τις τελευταίες ομιλίες της φέτος, μέσω video, ήταν για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την COP27. «Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή» είχε πει στην καθηλωτική της ομιλία.
Κάποτε ντύθηκε Μάργκαρετ Θάτσερ για το εξώφυλλο ενός περιοδικού και οδήγησε ένα λευκό τανκ κοντά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για να διαμαρτυρηθεί κατά της εξόρυξης πετρελαίου με τη μέθοδο φράκινγκ.
Έδειξε επίσης την επαναστατική της φύση όταν έλαβε το βραβείο OBE από τη βασίλισσα το 1992. Εμφανίστηκε χωρίς εσώρουχο – γεγονός που απέδειξε με μια περιστροφή της φούστας της για τους φωτογράφους.
«Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέψω τη λέξη “συμμόρφωση”», δήλωσε στη βιογραφία της.