Πώς σου φαίνεται;», με ρωτάει μια καλή μου φίλη, δείχνοντας στη βιτρίνα ενός καταστήματος ένα κοντό φόρεμα σε φούξια χρώμα. «Τα έντονα χρώματα είναι πολύ της μόδας φέτος. Νομίζεις ότι θα μου πήγαινε να το δοκιμάσω;». «Δεν νομίζω», της απαντάω αυθόρμητα. «Είσαι φυσική ξανθιά και στις ανοιχτόχρωμες δεν ταιριάζουν τα δυνατά, ψυχρά χρώματα. Γιατί δεν δοκιμάζεις εκείνο το λαμπερό κόκκινο;», της προτείνω, βλέποντάς τη να έχει κατεβάσει τα μάτια απογοητευμένη. Πρόθεσή μου δεν ήταν να τη στενοχωρήσω, αλλά μόλις είχα τελειώσει από το ραντεβού που είχα με την Ειρήνη Φθενάκη, σύμβουλο Χρωματολογίας και Εμφάνισης στην αγγλική εταιρεία «House of Color», που διευθύνει η ίδια μαζί με την αδελφή της στην Ελλάδα, και η ανάμνηση της συζήτησης που είχαμε ήταν ακόμη νωπή. Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να μου εξηγήσει τι σημαίνει χρωματική ανάλυση και πώς μπορούμε να βοηθηθούμε μέσα από αυτήν για να ανακαλύψουμε το φάσμα των χρωμάτων που εναρμονίζεται με τον τόνο του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας, ώστε να είμαστε πάντα ωραίες και να κερδίζουμε τις εντυπώσεις!
Μην ακολουθείτε τη μόδα!
Πριν από μερικά χρόνια, έγραφα για θέματα μόδας. Τη μια σεζόν ήταν της μόδας τα γήινα χρώματα, την επόμενη τα ελεκτρίκ, ύστερα τα παστέλ και πάει λέγοντας. Μια γυναίκα μπορούσε να ξοδεύει πολλά χρήματα σε ρούχα για να την ακολουθήσει, αλλά στο τέλος κάθε εποχής είμαι σίγουρη ότι αρκετά από αυτά καταλήγανε στο βάθος της ντουλάπας. Τώρα που ασχολούμαι με θέματα ομορφιάς, συχνά παρατηρώ το ίδιο φαινόμενο στο μακιγιάζ. Υπάρχουν γυναίκες που θα φορέσουν οτιδήποτε είναι της μόδας και άλλες που μένουν πιστές στις ίδιες αποχρώσεις. Oι πρώτες κατατάσσονται στην κατηγορία των τολμηρών και οι δεύτερες ανήκουν στην ομάδα των κλασικών; «Το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να βρούμε με μια πελάτισσα είναι ποια χρώματα αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Να αναζητήσουμε τους συνδυασμούς που θα έρχονται σε συμφωνία με τους φυσικούς τόνους του δέρματός της. Η απόχρωση της επιδερμίδας μας είναι ο προσωπικός οδηγός που καθορίζει τα χρώματα που μας κολακεύουν, τα οποία μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετικά από τα χρώματα που συνήθως διαλέγουμε», εξηγεί η Ειρήνη Φθενάκη. Αναρωτιέστε, λοιπόν, ποια χρώματα σας πάνε; Αυτό που πρέπει να διακρίνετε είναι αν ανήκετε στην ψυχρή ή στη ζεστή κατηγορία.
Tα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα
Από τους πρώτους που κωδικοποίησαν τα χρώματα και ανέπτυξαν τη χρωματολογία ήταν η γερμανική σχολή τέχνης Μπάουχαους στις αρχές του 20ού αιώνα. Όλα τα χρώματα επηρεάζονται από το μπλε και το κίτρινο, τα λεγόμενα «πρωτογενή χρώματα». Με αυτό το δεδομένο, τα ξεχωρίζουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: όσα έχουν περισσότερη μπλε βάση ανήκουν στην κατηγορία των ψυχρών χρωμάτων, ενώ όσα έχουν περισσότερη κίτρινη βάση ανήκουν στην κατηγορία των ζεστών. Ψυχρά χρώματα είναι το ροζ-φούξια, το κόκκινο-μπορντό, το καφέ-μελιτζανί, το μπλε-ανθρακί, το γαλάζιο, το πράσινο-σμαραγδί, το λευκό, το ασημί. Ζεστά χρώματα είναι το κόκκινο-πορτοκαλί, το εκρού, το σομόν, το λαχανί, το λαδί, το μπρονζέ, το χρυσό. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να βρούμε εμείς σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουμε; Και παίζει ρόλο αν είμαστε ξανθές ή μελαχρινές; «Δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε μόνοι μας τον τόνο της επιδερμίδας, γιατί δεν είναι πάντα ξεκάθαρος. Το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει σταρένια επιδερμίδα και σκούρα καστανά μαλλιά και μια άλλη έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξανθά μαλλιά δεν την τοποθετεί αυτόματα σε μία από τις δύο. Oι περισσότεροι άνθρωποι είναι οριακοί και ισορροπούν ανάμεσα και στις δύο κατηγορίες, γι’ αυτό και μια χρωματική ανάλυση θα τους βοηθήσει να αποφύγουν τα λάθη».
Ποια χρώματα σας πάνε;
«Υπάρχουν ορισμένα χρώματα, όπως το γκρι ή το καθαρό κόκκινο, που ταιριάζουν στις περισσότερες γυναίκες. Ως γενικός όμως κανόνας ισχύει η αρμονία. Στους μελαχρινούς ταιριάζουν τα σκούρα χρώματα στα ρούχα και στους ανοιχτόχρωμους τα ανοιχτά», μου απαντά η Ειρήνη Φθενάκη. Κάτι, ωστόσο, που έρχεται σε αντιπαράθεση με το μακιγιάζ των ματιών. Εδώ ισχύει το αντίθετο. Δεν βάφουμε τα μάτια μας διαλέγοντας μια σκιά με το ίδιο χρώμα. «Τα σκούρα μάτια έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μια γυναίκα θα τονίσει το βλέμμα της βάζοντας ψυχρά χρώματα, όπως πράσινο ή γαλάζιο», συμβουλεύει ο Νίκος Αγγελάκης, make-up άρτιστ του Dior και συμπληρώνει: «Oι περισσότερες όμως το φοβούνται και προτιμούν να φοράνε αποχρώσεις στον ίδιο τόνο. Τότε, αντί να δείχνει λαμπερό, δείχνει κουρασμένο. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα είναι το χρώμα του κραγιόν και ειδικά του κόκκινου, του οποίου η επιλογή εξαρτάται από την τονικότητα των χειλιών και της επιδερμίδας». Σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στο γενικό κανόνα, ο οποίος ισχύει και για το χρώμα των μαλλιών. Αν είχατε ξανθά μαλλιά ως παιδί, τότε έχετε και την κατάλληλη βάση να είστε ξανθιά ως ενήλικη. Να θυμάστε ότι οι ανταύγειες δεν ταιριάζουν σε όλες μας και αν το χρώμα τους είναι σκούρο και έχετε αποφασίσει να κάνετε κάποια αλλαγή, προτιμήστε να τα ανοίξετε όλα κατά έναν τόνο.
Ένα τεστ για την καλύτερη επιλογή
Όσο απλή και αν φαίνεται εκ πρώτης όψης, τελικά η επιλογή των σωστών χρωμάτων δεν είναι τόσο εύκολη. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ που να σας επιτρέπει σε γενικές γραμμές να καθορίσετε τον τύπο σας. Τραβήξτε δύο φωτογραφίες το εσωτερικό μέρος της παλάμης σας, τη μια πάνω σε ασημένιο και την άλλη πάνω σε χρυσό φόντο (κατά προτίμηση χαρτί) και συγκρίνετε σε ποιο από τα δύο η παλάμη σας «γράφει» καλύτερα. Όσο για το μαύρο χρώμα, ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες που έχουν σκούρα μαλλιά.
Η σχέση μας με τα χρώματα
Από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε στη Γη, τα χρώματα έπαιζαν πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη ζωή του και σήμερα δεν υπάρχει τομέας επιστημονικός, ιστορικός, ιατρικός, ψυχολογικός, φιλοσοφικός ή καλλιτεχνικός που να μην επηρεάζεται συμβολικά από τα χρώματα και να μην τα χρησιμοποιεί σε διάφορες εφαρμογές. Δύναμη ενεργή, το χρώμα αναλύεται από την κυματική και κβαντική θεωρία, στηρίζεται στις χημικές αλλαγές και αποκαλύπτει τις ιδιότητές του. Η ζωή ακτινοβολεί χρώμα. Στην καθημερινότητα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως «δίνω χρώμα στη ζωή μου», «δίνω χρώμα στο λόγο μου», «δίνω χρώμα στις σχέσεις μου». Μελέτες έχουν δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ικανότητα να εκφράζονται χρωματικά και να τοποθετούνται σε μια συγκεκριμένη χρωματική γκάμα. Μοιάζει κάτι σαν το γραφικό χαρακτήρα που έχει ο καθένας. Απλώς μετά, μεγαλώνοντας, δεχόμαστε διάφορες επιρροές (γονείς, σχολείο, τάσεις), με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να χάνουμε την πραγματική μας εικόνα. Oι μόνοι που μπορούν να διατηρήσουν την αρχέτυπη μορφή των πραγμάτων είναι οι ζωγράφοι, ως γνώστες του θέματος, και τα μικρά παιδιά, που ζωγραφίζουν επιλέγοντας αυθόρμητα τα χρώματα που θα βάλουν στο μικρό πίνακά τους.
Πηγή: vita.gr