Η λήψη μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στον τομέα της αμειβόμενης εργασίας αποτελεί στόχο της σύσκεψης – συζήτησης των θεσμικών και κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, όπου συμμετείχε ως ειδική προσκεκλημένη η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Αφροδίτη Σταμπουλή διαβεβαίωσε τις συμμετέχουσες εκπροσώπους για την άμεση κωδικοποίηση και προώθηση στο Kοινοβούλιο των προτάσεων που διατυπώθηκαν προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμογής των νόμων και να ληφθούν νέοι όπου απαιτείται. . Από την πλευρά της η κ Κούνεβα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναικών και Απασχόλησης» ενημέρωσε για τους άξονες στους οποίους επικεντρώνονται οι πολιτικές προώθησης των επιτροπών. Επίσης επέστησε την προσοχή τους στην «συστράτευση» που απαιτείται για να μην αποσυρθεί η κοινοτική οδηγία για την άδεια μητρότητας «εξαιτίας της άρνησης επικύρωσης της από το Συμβούλιο υπουργών και παρά την θετική εισήγηση των ευρωπαϊκών οργάνων». Θέμα άλλωστε για το οποίο κατέθεσαν ήδη γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές Δημ. Παπαδημούλη, Σοφία Σακοράφα και η ιδία ενώ σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής Γυναικών θα συζητηθεί άμεσα στην ολομέλεια.
Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιτροπής Γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο (από το 1979) από όπου ως μοχλός πίεσης προωθεί την ισότητα των φύλων κυρίως στον τομέα της απασχόλησης με αποτέλεσμα σήμερα «να προβάλει η διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων». Ενημέρωσε ότι έχει αναλάβει δύο εργασίες διερεύνησης και καταγραφής της πραγματικότητας που επικρατεί στους τομείς της αδήλωτης εργασίας και στις οικιακές βοηθούς.
Ειδικότερα, διευκρίνισε: «Ο στόχος για την αδήλωτη εργασία είναι η καταπολέμηση της, μέσω της δημιουργίας μιας Πλατφόρμας συνεργασίας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας βασικοί άξονες θα είναι η αλλαγή του ορισμού της αδήλωτης εργασίας (είναι ο ίδιος εδώ και είκοσι χρόνια), ώστε να περιληφθούν όλες οι νέες μορφές, όπως η μερικώς αδήλωτη εργασία και να καταπολεμηθεί ένα μεγάλο φάσμα καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και η ισχυρή δέσμευση των κρατών – μελών απέναντι της (όχι παρατηρητήριο) και η λήψη μέτρων για την μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη.»
«Η έκθεση για τις γυναίκες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί και προσωπικό φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων επιβάλλεται να εξεταστεί», σημείωσε η κ. Κούνεβα γιατί «μια κρατική υπηρεσία σπάνια μπαίνει σε ένα σπίτι, όπου μπορεί να υπάρχει μια εργαζόμενη γυναίκα οικιακή βοηθός, γεγονός το οποίο δυστυχώς επιτρέπει απίστευτα περιστατικά εκμετάλλευσης, ακόμη και κακοποίησης σε βάρος τους». Επίσης «θα αναζητηθούν και οι πιο καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη για να βοηθήσουμε όλες αυτές τις γυναίκες να νιώσουν προστατευμένες από το κράτος» κατέληξε.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διακρίσεις ως προς τις αμοιβές των γυναικών οι κ.κ. Ευαγγελία Βαρσάμη και Φλωρεντία Περδίου, η Ειδική Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Ηλέκτρα Δεμοίρου, η Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Ισότητας του Συνηγόρου του Πολίτη Τάνια Καραγιάννη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Κατερίνα Μπουγιούκου, η Γραμματέας Γυναικών της ΓΣΕΕ Έλλη Βαρχαλαμά, η Νομική Σύμβουλος της ΓΣΕΕ και Επιστημονική Συνεργάτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για Θέματα Ισότητας Ιωάννα Προφύρη, η υπεύθυνη του Γραφείου Ισότητας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Ε.) της ΓΣΕΒΕΕ Δρ Ζιζή Σαλίμπα, εκπρόσωπος από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και εκπρόσωποι των φορέων με συγκριμένα στοιχεία.