Τα επτά χρόνια φαγούρας σε ένα γάμο, η χρονική περίοδος δηλαδή που υποτίθεται ότι ένας γάμος περνάει μια κρίση, μάλλον δεν είναι επτά αλλά… μόλις ένα!
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από ένα αγγλικό πανεπιστήμιο, το σημείο καμπής σε μια σχέση είναι η πρώτη επέτειος του γάμου, καθώς τότε αρχίζουν να πέφτουν δραματικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης (ορμόνης του σεξ) στους άντρες.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού χρόνου, οι άντρες είναι έτοιμοι να «εξουδετερώσουν» τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα να διατηρούν τα μάτια τους ανοιχτά για κάποιο πιο κατάλληλο σύντροφο.
Ωστόσο, μετά από 12 μήνες μέσα σε μια σταθερή σχέση, παρατηρείται μια «σημαντική πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης».
Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 75 άντρες ηλικίας 18-39 ετών, αναφορικά με την κατάσταση της σχέσης τους και τη διάρκεια αυτής. Ακόμη, εξέτασαν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους και διαπίστωσαν, ότι μετά από χρονικό διάστημα 12 μηνών αυτά έπεφταν σημαντικά, ενώ για όσους είχαν σοβαρές μακροχρόνιες σχέσεις, τα επίπεδα της ορμόνης σημείωναν πτώση σχεδόν κατά το ένα τρίτο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Daniel Farrelly, από το πανεπιστήμιο του Worcester, οι βιολογικές αυτές αλλαγές μπορεί να εξηγούν γιατί η ημερομηνίες αποτελούν σημαντικό κοινωνικό δείκτη της δέσμευσης ενός ζευγαριού.
«Παρότι τέτοια ορόσημα δεν αποτελούν μέρος της εξελικτικής μας ιστορίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργεί προσαρμοστικά, ως προς την εσωτερική αντίληψη και αξιολόγηση της υπάρχουσας σχέσης ενός ανθρώπου σε σχέση με εξωτερικούς παράγοντες, είτε αυτό γίνεται συνειδητά, είτε όχι».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους εργένηδες και σε αυτούς που ήταν σε μια καινούρια σχέση δε διέφεραν, όμως διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στους άντρες που είχαν μακροχρόνιες σχέσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology.