Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κάθριν «Κέιτ» Μίντλετον είναι η σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι γνωστή ως «Πριγκίπισσα Κέιτ» ή «Πριγκίπισσα Αικατερίνη». Εξάλλου, όταν η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Κάρολο, έγινε «Πριγκίπισσα Νταϊάνα».
Κέιτ Μίντλετον: Ο πραγματικός λόγος που δεν αποκαλείται «Πριγκίπισσα Αικατερίνη»
Η πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρει το mentalfloss.com, είναι λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Για να έχει κανείς τον χαρακτηρισμό «Πρίγκιπας» ή «Πριγκίπισσα» να προηγείται του ονόματός του, συνήθως πρέπει να έχει γεννηθεί πρίγκιπας ή πριγκίπισσα, δηλαδή να έχει πρόγονο κάποιον μονάρχη. Οι κόρες του πρίγκιπα Άντριου, για παράδειγμα, είναι η «Πριγκίπισσα Βεατρίκη» και η «Πριγκίπισσα Ευγενία», επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι η γιαγιά τους.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι γνωστός και ως Δούκας του Κέιμπριτζ, η Κέιτ Μίντλετον, ως σύζυγός του, πήρε κι αυτή την «επωνυμία» του Γουίλιαμ και αποκαλείται, έτσι, Δούκισσα του Κέιμπριτζ.
Υποθέτοντας, λοιπόν, ότι ο πατέρας του Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Κάρολος, θα γίνει τελικά βασιλιάς, ο Γουίλιαμ θα κληρονομήσει πιθανότατα τον τρέχοντα τίτλο του Καρόλου: Πρίγκιπας της Ουαλίας. Αλλά ακόμα κι όταν συμβεί αυτό, και η Κέιτ γίνει Πριγκίπισσα της Ουαλίας, θα ήταν τεχνικά λάθος να την αποκαλούμε «Πριγκίπισσα Αικατερίνη». Παραδοσιακά, όταν μια γυναίκα γίνεται πριγκίπισσα επειδή ο σύζυγός της είναι πρίγκιπας, λέγεται «Πριγκίπισσα» μόνο αν μετά τον χαρακτηρισμό «Πριγκίπισσα» ακολουθεί και το όνομα του συζύγου της. Έτσι η Κέιτ Μίντλετον θα ήταν η «Πριγκίπισσα Γουίλιαμ της Ουαλίας». Δεν είναι μια πολύ κοινή πρακτική αυτές τις μέρες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Για παράδειγμα, η σύζυγος του πρώτου ξαδέλφου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ Πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ, αποκαλείται ως «Πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ».
Για ποιο λόγο η Νταϊάνα αποκαλούνταν πριγκίπισσα
Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι ήταν λάθος να αποκαλούμε την Νταϊάνα, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας -που δεν ήταν γεννημένη σε βασιλική οικογένεια- «Πριγκίπισσα Νταϊάνα». Όμως, το όνομα έγινε τόσο ευρέως αποδεκτό από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό που οι άνθρωποι έδωσαν ελάχιστη έως καθόλου σημασία στην ανακρίβειά του.
Επίσης, η βασιλική οικογένεια έχει σπάσει το πρωτόκολλο πολλές φορές στο παρελθόν και έχει τη δύναμη να απονέμει άτυπους τίτλους όπως εκείνη πιστεύει ότι αρμόζει. Για παράδειγμα, ο Πρίγκιπας Φίλιππος έχοντας καταγωγή τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Δανία, τεχνικά ήταν ήδη πρίγκιπας από τη γέννησή του. Αλλά το 1957, όπως αναφέρει το metnalfloss.com, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον ονόμασε «Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, Whitehall». Από τότε, ήταν επίσημα «Πρίγκιπας Φίλιππος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.