Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να εξομαλύνουν προβλήματα που δημιουργούν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση παρατηρείται, όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματήσουν να παράγουν σεξουαλικές ορμόνες και ιδιαίτερα οιστρογόνα. Η αλλαγή αυτή συντελείται σε διάστημα μερικών ετών, κυρίως μεταξύ των 45 και των 60, αλλά σε ορισμένες γυναίκες είναι ενδεχόμενο να εκδηλωθεί και σε νεαρότερη ηλικία. Η περίοδος μιας γυναίκας σταματά σαν αποτέλεσμα της πτώσης των ορμονικών επιπέδων.
Ποια είναι τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης;
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων είναι οι εξάψεις (ένα ξαφνικό και έντονο κύμα θερμότητας και ιδρώτα), η κατάθλιψη, το άγχος και οι διακυμάνσεις της διάθεσης. Είναι ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και προβλήματα με την ουρήθρα και τον κόλπο όπως ατροφία, μη τακτική έμμηνος ρύση ή πολύ αίμα μέχρι τη στιγμή που η περίοδος θα σταματήσει εντελώς, λοιμώξεις, ουρική ακράτεια, και φλεγμονή του κόλπου. Επίσης αλλαγές στην κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος.
Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας και αντιμετωπίστε πιο ανώδυνα τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Ανάμεσα στις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε συμπεριλαμβάνεται και η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των μετα-εμμηνοπαυσιακών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της οστεοπόρωσης.
Φυσική δραστηριότητα
Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Προσπαθήστε να κάνετε κάθε μέρα 30 τουλάχιστον λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης, όπως ποδήλατο, περπάτημα ή κολύμπι. Τα προβλήματα των οστών μπορούν να περιοριστούν με το περπάτημα ή τη γυμναστική με αλτήρες. Η τακτική άσκηση θα συμβάλλει επίσης στην αποφυγή της αύξησης του βάρους.
Διατηρώντας γερά τα οστά
Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ελαφριά τακτική άσκηση, όπως ο χορός, βοηθούν στην αποφυγή της απώλειας αστικός μάζας.
Τροφές που μειώνουν αισθητά τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που συμπεριλαμβάνει περιορισμένες ποσότητες λιπαρών και πολλά φρούτα, λαχανικά και αναποφλοίωτους σπόρους Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Η σόγια είναι γνωστό ότι περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να αμβλύνουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Το ασβέστιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας, για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Προϊόντα σόγιας
Μεταξύ των τροφών που περιέχουν φυσική σόγια συμπεριλαμβάνονται το γάλα σόγιας, οι φύτρες σόγιας και το τοφού. Οι τροφές αυτές αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και φυτοχημικών που αποκαλούνται ισοφλαβόνες. Υπάρχουν δύο ισοφλαβόνες ειδικά που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων – η γενιστέϊνη και η δαιδζένη – που έχουν παρεμφερή δομή με τις σεξουαλικές ορμόνες, τα οιστρογόνα. Μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο σώμα και συμβάλλουν στη μείωση στα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Εκτός από αυτό, οι ισοφλαβόνες έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μειώνει το βαθμό απώλειας μεταλλικών στοιχείων από τα οστά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου για τις γυναίκες άνω των 50, είναι η ίδια με αυτή για τις γυναίκες από 19-50 ετών – δηλαδή 700mg. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα και το ψάρι σε κονσέρβα.
Φυτικά συμπληρώματα
Υπάρχουν αρκετά φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Κορίανδρος, ο βοτρυοειδής
Το φυτό αυτό συναντάται στα δάση. Εδώ και 100 χρόνια χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι αυτό το φυτικό διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τις εξάψεις, την ξηρότητα κόλπου και την κατάθλιψη.
Θρεπτικές ουσίες που περιορίζουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης δοκιμάστε όσα σας προτείνουμε παρακάτω. Στο πρωινό, προσθέστε αλεσμένους λιναρόσπορους στα αναποφλοίωτα δημητριακά σας. Για μεσημεριανό μπορείτε να φάτε αβγά, ψάρι, όσπρια ή αναποφλοίωτο ρύζι – συν μια μεγάλη σαλάτα. Για βραδινό, μπορείτε να φάτε λίγο άπαχο κρέας, πουλερικά ή ψάρι, μαζί με μια σαλάτα με σπανάκι ή χόρτα του βουνού. Για σνακ, προτιμήστε φρούτα και ξηρούς καρπούς – βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα και μια χούφτα αμύγδαλα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Φροντίστε να πίνετε κάθε μέρα δύο ποτήρια αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα.
Μετά την εμμηνόπαυση
Τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων αποτελούν ένα επιπλέον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με τους άνδρες, αφού τα οιστρογόνα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης LDL μέσα στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL. Επειδή, όμως, τα οιστρογόνα μειώνονται με την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα των ανδρών Διατηρήστε γερά τα οστά σας. Μαζί με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, οι ασκήσεις με αλτήρες αλλά και ο χορός και το τζόκινγκ συμβάλλουν στην υγεία των οστών και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση.
Πηγή: beauty-secrets.gr