Πηγαίνοντας σπίτι κάποιος έχει συχνά τη διάθεση να μιλήσει με τον/τη σύντροφό του, να ρωτήσει για τη μέρα του και να ακούσει προσεκτικά αυτά που έχει να του πει.
Αντ’ αυτού όμως, οι άνθρωποι φτάνουν σπίτι τους και πριν προλάβουν να το καταλάβουν βρίσκονται στη μέση ενός καβγά γιατί ο ένας από τους δύο αγόρασε λάθος πιπέρι ή ξέχασε να πάρει τα ρούχα από το καθαριστήριο.
Ωστόσο, όπως λένε ειδικοί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Αλλά επισημαίνουν ότι αυτό που πρέπει να προσέχουν τα ζευγάρια είναι τη συνέχεια.
Δηλαδή, όταν ο/η σύντροφος εξηγεί τι συνέβη, εσείς το ξανασκέφτεστε; Όταν συνειδητοποιείτε ότι έχει δίκιο, λέτε συγγνώμη; Ή υιοθετείτε μία στάση του τύπου ποιος ηλίθιος δεν ξέρει τη διαφορά από τα πιπέρια ή ποιος ηλίθιος ξεχνάει τα ρούχα στο καθαριστήριο;
Σε περίπτωση που υιοθετείτε τη δεύτερη συμπεριφορά, τότε αισθάνεστε περιφρόνηση για το σύντροφό σας και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση σας.
Η περιφρόνηση είναι ένας συνδυασμός θυμού και αηδίας και πρόκειται για ένα συναίσθημα πολύ πιο τοξικό από το θυμό και την άρνηση. Ουσιαστικά, βλέπεις το/τη σύντροφό σου ως κατώτερο και όχι ως ίσο.
Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Μπέρκλεϊ μάλιστα υποστηρίζουν ότι η περιφρόνηση είναι τόσο ισχυρό συναίσθημα, που οι ίδιοι μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο σε ποσοστό 93%.
«Η περιφρόνηση είναι το φιλί του θανάτου», λέει ο ένας εκ των δύο ερευνητών και εξηγεί ότι η περιφρόνηση πηγάζει από το σύμπλεγμα ανωτερότητας που έχουν κάποιοι άνθρωποι.
Όταν κανείς αισθάνεται εξυπνότερος, καλύτερος, πιο ευαίσθητος από τον άλλον, αυτό σημαίνει ότι δε θεωρεί σημαντικές τις απόψεις του, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος/η να βρεθεί στη θέση του συντρόφου του/της για να κατανοήσει τη συμπεριφορά του.
Πάντως, το να συνειδητοποιήσει κανείς αυτή τη συμπεριφορά είναι το πρώτο βήμα για να τη σταματήσει και να αρχίσει να σέβεται τον/τη σύντροφό του.