Οι γυναίκες που κάνουν χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πιθανώς, για να μειώσουν το στρες και το άγχος τους μπορεί, άθελά τους, να προδιαθέτουν το μωρό τους να έχει εκ γενετής τάση για άγχος και στρες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της. Η κάνναβη μπορεί να διαταράξει τον πλακούντα και έτσι να επηρεάσει αρνητικά την κατοπινή ανάπτυξη του παιδιού.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής της καθηγήτρια Γιόκο Νομούρα του Τμήματος Ψυχολογίας του CUNΥ, μελέτησαν 322 ζεύγη μητέρων-παιδιών. Όταν τα παιδιά ήταν έξι ετών, μετρήθηκαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους και η αντοχή της καρδιάς τους σε συνθήκες στρες, ενώ έγινε, επίσης, αξιολόγηση της συμπεριφορικής και συναισθηματικής λειτουργίας τους.
Εγκυμοσύνη: Άγχος, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν κάνει χρήση κάνναβης κατά την κύηση είχαν -μετά από λίγα χρόνια- μεγαλύτερο άγχος, επιθετικότητα και υπερκινητικότητα, καθώς επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν ήταν χρήστες κάνναβης.
Καθώς η νομιμοποίηση της κάνναβης κερδίζει έδαφος διεθνώς (συχνά για ιατρικούς λόγους), πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα πιστεύουν ότι η χρήση της δεν ενέχει καθόλου κινδύνους για την υγεία. Η επίπτωση της κάνναβης στις έγκυες είναι ένα θέμα που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
«Γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή παίζουν ρόλο στον μετριασμό του στρες, γι’ αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη για να μειώσουν το άγχος τους και να χαλαρώσουν. Όμως, η μελέτη μάς δείχνει ότι η έκθεση των παιδιών μέσα στη μήτρα στην κάνναβη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε αυτά, προκαλώντας τους αυξημένα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας και υπερδραστηριότητας, σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στην κάνναβη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η δρ Νομούρα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι έγκυες βομβαρδίζονται με παραπληροφόρηση ότι η κάνναβη δεν ενέχει κινδύνους, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η κάνναβη σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Τα ευρήματα μας δείχνουν πως η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά», ανέφερε η νευροεπιστήμονας δρ Γιασμίν Χερντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εθισμού του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.
Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.