Ο αγώνας για να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας (ή του δημαρχείου) έχει γίνει πλέον μαραθώνιος αντί για σπριντ. Και παρότι οι νεότερες γενιές δυσκολεύονται να κάνουν το μεγάλο βήμα σε σχέση με παλαιότερα, η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή το κάνουν.
Επίσης, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους.
Μία νέα έρευνα επιστημόνων στον Καναδά που χρησιμοποίησε στοιχεία και από άλλες χώρες μέτρησε το βαθμό ικανοποίησης παντρεμένων και ανύπαντρων ανθρώπων και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Οι παντρεμένοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανύπαντρους.
Για τους συμμετέχοντες στις έρευνες, τα επίπεδα ικανοποίησης ξεπερνούν κατά πολύ το στάδιο που αποκαλούμε “μήνα του μέλιτος”.
Σίγουρα τα πρώτα ένα με δύο χρόνια του γάμου είναι τα πιο ευτυχισμένα, όμως οι συμμετέχοντες στις έρευνες υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα καλά του γάμου μακροπρόθεσμα, πολύ μετά από το μήνα του μέλιτος.
Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν στο δεύτερο θετικό στοιχείο του γάμου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη βίωσαν μία μείωση του αισθήματος της ευτυχίας όταν ήταν μεσήλικες, αλλά αυτό είναι πολύ συνηθισμένο.
Ωστόσο, για τους παντρεμένους, το άλλο τους μισό υπήρξε μία παρηγοριά στις δυσκολίες της ζωής. Η συντροφιά και η καλή σχέση, καθώς και η φροντίδα των παιδιών μειώνουν το άγχος και τις στενοχώριες.
Η συντροφικότητα άλλωστε – και όχι ο ρομαντισμός ή ο ερωτικός πόθος – είναι ένα στοιχείο που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ο γάμος είναι το μόνο είδος στενής σχέσης που μετράει. Πηγή χαράς είναι και οι πολυετείς φιλικές σχέσεις.
Στις μελέτες, οι επιστήμονες δεν συμπεριέλαβαν τους ανθρώπους που παντρεύτηκαν, τα πέρασαν χάλια και χώρισαν.
Ένα άλλο ενδιαφέρον των μελετών είναι ότι και οι σύντροφοι πολλών ετών είναι εξίσου ευτυχισμένοι με αυτούς που είναι παντρεμένοι για χρόνια και ευτυχισμένοι.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν ισχύουν για τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μην παντρευτούν και να μείνουν εργένηδες.
Οι επιστήμονες, λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συντροφικότητα είναι μία πηγή ευτυχίας.