Οι γυναίκες φαίνεται ότι χάνουν την «υπεροχή» τους σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής έναντι των ανδρών, εξαιτίας της εισόδου τους στην αγορά εργασίας.
Το εργασιακό στρες –και η σχετιζόμενη αύξηση των ποσοστών των γυναικών που πίνουν και καπνίζουν- είναι το τίμημα που «πληρώνουν» οι γυναίκες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας (ONS).
Το 1963 οι άντρες εμφάνιζαν διπλάσια ποσοστά πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, την περασμένη χρονιά ο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έπεσε κατά 1,5 φορά και το χάσμα στον προσδόκιμο όρο ζωής –ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες- έπεσε από έξι χρόνια σε λιγότερα από τέσσερα.
Σύμφωνα με την έρευνα της ONS, πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναγνώριση του γεγονότος, ότι οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τη «ζωή της νοικοκυράς» αντιμετωπίζουν τώρα μικρότερο όρο ζωής έναντι των ανδρών.
«Οι ιθύνοντες θέλουν οι γυναίκες να εργάζονται πολλές ώρες όταν έχουν παιδιά, όμως αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να οδηγούν σε προβλήματα δημόσιας υγείας» ανέφερε στην εφημερίδα η Laura Perrins από την οργάνωση «Mothers at Home Matter».
Τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες καταγράφονται στις ηλικίες 55-69 ετών.
«Η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία 50 χρόνια, θεωρείται ότι είχε αντίκτυπο στα επίπεδα του στρες, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, παράγοντες που προκαλούν αλλαγές στην υγεία τους» αναφέρει ακόμη η ίδια έρευνα.
Οι γυναίκες «απολάμβαναν» πάντοτε μεγαλύτερο προσδόκιμο όρο ζωής. Όμως, τα τελευταία χρόνια, παρότι ο προσδόκιμος όρος ζωής έχει αυξηθεί, το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στα δύο φύλα έχει μικρύνει (3,8 χρόνια από 6 χρόνια).
«Αυτές μπορεί αν είναι οι ακούσιες συνέπειες της οικονομικής πίεσης που ασκείται στις γυναίκες, οι οποίες καλούνται να κάνουν όσα έκαναν και οι γυναίκες προηγούμενων γενεών, αλλά και να εργάζονται σε όλη τους τη ζωή» σχολίασε από την πλευρά της η ερευνήτρια Patricia Morgan .