Η τρούφα, το μαύρο διαμάντι της Γαλλικής κουζίνας, είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων. Η γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο από τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
Ας δούμε λοιπόν μία απλή και πεντανόστιμη συνταγή με τρούφα:
Γλώσσα με λαχανικά και τρούφα.
ΥΛΙΚΑ:
2 Γλώσσες (Ψάρι)
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
1 πατάτα
1 κολοκυθάκι
10 γρ. πράσο ή κρεμμύδι
6 σπαράγγια
100 γρ. Μαρούλι
50 γρ. καρότα
3 φύλλα λάχανο
50 γρ. σπανάκι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
50 γρ. μαύρη τρούφα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε την πατάτα και τα καρότα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και σοτάρουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε τα λαχανικά από το σκεύος αλλά αφήνουμε τα υγρά, τοποθετούμε τις γλώσσες (χωρίς το δέρμα τους) προσθέτουμε το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά γυρίζοντας μία φορά.
Ξαναρίχνουμε τα λαχανικά στο σκεύος, προσθέτουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά.
Τρίβουμε τη τρούφα.
Το πιάτο σερβίρεται ζεστό με τριμμένη μαύρη τρούφα.
Η τρούφα δεν είναι και τόσο οικονομική λύση σε τόσο χαλεπούς καιρούς. Η θρεπτική αξία του πιάτου όμως είναι τέτοια που αν μας το επιτρέψει το πορτοφόλι μας, αξίζει να το δοκιμάσουμε.