Την Τετάρτη 22 Απριλίου ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω καραντίνας, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας στην Μπογκοτά της Κολομβίας τα σούπερ μάρκετ γίνονται ασφαλή καταφύγια προκειμένου οι γυναίκες-θύματα να μπορούν να ζητούν βοήθεια.
Στην Ελλάδα τέτοια καταφύγια μπορούν να γίνουν τα φαρμακεία με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «τα φαρμακεία στη χώρα μας έχουν τεράστια διασπορά, από το πιο μικρό χωριό στις δυσπρόσιτες περιοχές, έως τα πιο κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων, όντας κατ’ αυτόν τον τρόπο προσβάσιμα από όλους τους πολίτες και άρα και από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, η επίσκεψη στο φαρμακείο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δικαιούνται οι πολίτες υπό όρους έξοδο από το σπίτι. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε την οικειότητα που έχουν οι πολίτες με τους φαρμακοποιούς, καθώς σε αυτούς απευθύνονται για κάθε πρόβλημα υγείας τους».
Όσες γυναίκες είναι θύματα βίας μπορούν να πάνε στο κοντινό τους φαρμακείο και να χρησιμοποιήσουν τον διεθνή κωδικό «Μάσκα-19» κατά τη συνομιλία τους με τον φαρμακοποιό τους.
Αυτός με τη σειρά του θα παροτρύνει και θα κατευθύνει το θύμα να αναφέρει το περιστατικό στους αρμόδιους φορείς και αρχές, δίδοντάς του τα στοιχεία επικοινωνίας (Γραμμή SOS 15900, ηλεκτρονική επικοινωνία στο email [email protected], Άμεση Δράση (100), τοπικό αστυνομικό τμήμα), ή ένα ειδικό έντυπο (επισυνάπτεται) με τον κωδικό Μάσκα-19, στο οποίο θα αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας).
Αυτό το έντυπο θα το υπογράφουν και θα το παραδίδουν στον φαρμακοποιό, ο οποίος θα το προωθεί εν συνεχεία άμεσα στους αρμόδιους φορείς και αρχές. «Ο Έλληνες Φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι να επιτελέσουν και αυτή την κοινωνική αποστολή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο την ενδοοικογενειακή όπως και κάθε μορφή βίας» αναφέρει ο Σύλλογος.
Η Γραμμή SOS 15900 είναι στελεχωμένη με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο.