Οι ανύπαντροι γονείς έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, συγκριτικά με εκείνους που έχουν παντρευτεί.
Σύμφωνα με μία μελέτη, τα ζευγάρια που συγκατοικούν και έχουν παιδιά ηλικίας μικρότερα των 16 ετών είναι εκείνα που παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες χωρισμού και διάλυσης οικογενειών.
Κατά μέσο όρο, όπως υποστηρίζει η έκθεση Understanding Society, στην Αγγλία το 5,3% των ζευγαριών που δεν είχαν παντρευτεί κατά το διάστημα 2009-2012, κατέληξε σε χωρισμό. Ο μέσος όρος για τα ζευγάρια που φόρεσαν επίσημα βέρα ήταν μόλις 1,3%.
«Έχουμε μια “επιδημία” διάλυσης οικογενειών, επειδή λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο λίγες είναι οι πιθανότητες να πετύχει μια σχέση χωρίς γάμο. Όσοι δεν έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει παιδιά, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε χωρισμό, σε σχέση με τους παντρεμένους γονείς» ανέφερε στη Daily Mail ο Harry Benson, από το Ίδρυμα «Marriage Foundation».
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το χαμηλό εισόδημα και το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από τη διάλυση των οικογενειών. Ωστόσο, παρότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης έχει βελτιωθεί από τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά των διαζυγίων έχουν διπλασιαστεί. Οι άνθρωποι δεν έγιναν φτωχότεροι ή λιγότερο μορφωμένοι, όμως έγιναν λιγότερο πρόθυμοι να αφοσιωθούν στις οικογένειές τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιδρύματος, το οποίο συνεργάστηκε με ακαδημαϊκούς από το πανεπιστήμιο Lincoln, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 2010 χώρισαν 116.800 ζευγάρια με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι χωρισμοί των ανύπαντρων ζευγαριών το 2013 είναι περισσότεροι από τους μισούς που σημειώνονται στη χώρα.