Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ανέλαβαν οι μαίες της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στοχεύοντας στην παροχή πολύτιμων υπηρεσιών προς τις νέες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα παιδιά τους.
Με την υποστήριξη της διοίκησης τους νοσοκομείου προχώρησαν στη σύσταση και λειτουργία ιατρείου μητρικού θηλασμού, μέσω του οποίου γίνεται η ενημέρωση και η προετοιμασία κάθε υποψήφιας μητέρας, καθώς και η ψυχολογική της υποστήριξη με ομαδικά μαθήματα θηλασμού πριν και μετά τη γέννα.
«Η πρόταση αυτή τέθηκε πριν λίγο καιρό στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και όλοι την είδαμε θετικά, καθώς υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ιατρικού προσωπικού, που μπορούν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προληπτικής ιατρικής» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παπαδόπουλος.
«Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο θηλασμός τείνει ν’ αποτελέσει μια ξεχασμένη τέχνη, καθώς τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια, οι μητέρες δε θηλάζουν τα παιδιά τους. Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε φυσιολογική και ωφέλιμη τη σίτιση με τροποποιημένο γάλα αγελάδας σε σκόνη. Έτσι, οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, επιστρέφοντας στο σπίτι βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι περισσότεροι δεν μπορούν να τη βοηθήσουν και που πιστεύουν πως δεν μπορεί να τα καταφέρει. Σ’ ένα «εχθρικό» περιβάλλον, οι μητέρες παρότι ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις (πάνω από 80% των Ελληνίδων μητέρων δηλώνουν πως θέλουν να θηλάσουν μετά τον τοκετό) καταλήγουν να αποθηλάζουν πολύ γρήγορα, ενώ είναι πραγματικά ελάχιστες εκείνες που θα θηλάσουν για έξι μήνες» είπε η μαία και πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού Χρυσή Καλοπίση μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Ο θηλασμός», συνεχίζει η κ. Καλοπίση, «δεν τελειώνει με το πέρας της νοσηλείας των λεχώνων στο μαιευτήριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικά θηλασμό για έξι μήνες και έπειτα συνέχιση του θηλασμού, παράλληλα με τις στέρεες τροφές, για τουλάχιστον δύο χρόνια και για όσο επιθυμούν η μητέρα και το μωρό».
«Εκτός από ένα καλό ξεκίνημα στο μαιευτήριο», επισημαίνει η πιστοποιημένη μαία του Γ.Ν. Καβάλας, «η μητέρα και το βρέφος χρειάζονται υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας που κατέχουν τον θηλασμό και δεν θα παραπλανήσουν τη μητέρα λόγω άγνοιας ή αντικρουόμενων συμφερόντων. Αυτή είναι και η αιτία της δημιουργίας του ιατρείου μητρικού θηλασμού στο νοσοκομείο μας. Θέλουμε κάθε μητέρα που πονάει όταν θηλάζει, όταν περνάει μια μαστίτιδα, που νιώθει πως δεν έχει αρκετό γάλα, να απευθύνεται σε εμάς για να συνεχίσει για όσο επιθυμεί το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού».
Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν μπορούν να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται από καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει η υποστήριξη των γυναικολόγων και των παιδιάτρων της κλινικής αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή τους. Το ιατρείο μητρικού θηλασμού λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 11:00 με 13:00 στα εξωτερικά ιατρεία της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.