Εγκυμοσύνη: η περίοδος των αλλαγών, της αυξημένης όρεξης, των ιδιαίτερων γευστικών συνδυασμών, της έξαρσης των ορμονών, αλλά και η περίοδος που επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η σωστή υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων καθώς και μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αποδυναμώνεται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τροφογενείς λοιμώξεις.
Η μόλυνση από λιστέρια, σαλμονέλα, E-Coli και τοξόπλασμα μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.
Οι έγκυες πρέπει να τηρούν τα εξής:
– Να αποφεύγουν τα ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά όπως σε μαγιονέζα, παγωτά γλυκά και σαλάτες.
– Να αποφεύγουν τα ωμά θαλασσινά όπως σούσι, ωμά/αχνιστά οστρακοειδή π.χ στρείδια/μύδια και μαλάκια, κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.
– Να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών όπως καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος-σολομός, πέρκα, τόνο διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
– Να αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
– Να αποφεύγουν το συκώτι και παράγωγά του γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα Βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
– Να αποφεύγουν τους μη-παστεριωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών καθώς και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά.
– Να μην καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ροκφόρ, το μπρι, το καμεμπέρ, μερικά κατσικίσια τυριά καθώς και φέτα αγνώστου προέλευσης.
– Να μην καταναλώνουν άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ, ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό.
– Να αποφεύγουν το τσάι με βότανα, την καφεΐνη (έως 220 mg/την ημέρα) και το αλκοόλ.
Πηγή: myself.gr