Περισσότερο ενημερωμένες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για το τεστ Παπανικολάου είναι στην Ελλάδα οι γυναίκες που καπνίζουν καθώς και αυτές που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών σε σχέση με αυτές που δεν καπνίζουν και δεν παίρνουν αντισυλληπτικά.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο το προγράμματος «Λυσιστράτη» από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2011 σε ένα δείγμα 5.379 γυναικών ηλικίας 18 έως 65 ετών. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ακόμη ότι οι νεαρές γυναίκες, οι χαμηλόμισθες, οι λιγότερο μορφωμένες καθώς και αυτές που ζουν στα χωριά έχουν ελλιπή ενημέρωση για το τεστ Παπανικολάου.
«Το κάπνισμα επηρεάζει στατιστικά σημαντικά τη γνώση των Ελληνίδων για το τεστ Παπανικολάου και τη διενέργειά του. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 2.99 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γνωρίζουν τι είναι το τεστ Παπανικολάου από τις μη καπνίστριες, και 1.61 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κάνει το τεστ Παπανικολάου. Επιπρόσθετα, περισσότερες καπνίστριες γνωρίζουν τι είναι τόσο ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) όσο και το HPV DNA τεστ. Οι γυναίκες που καπνίζουν φαίνεται πως παρακινούνται να ενημερωθούν από το φόβο, γιατί υποσυνείδητα γνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής που κάνουν μπορεί να υποκρύπτει κινδύνους για την υγεία τους» εξηγεί η μοριακή βιολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Δ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής ΑΠΘ, Βάγια Σιαμαντά, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στη διάρκεια της 5ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ Σιαμαντά οι γυναίκες που έχουν πάρει αντισυλληπτικό χάπι έχουν 2.54 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ενημερωμένες για το τεστ Παπανικολάου και 2.80 φορές να έχουν κάνει το τεστ.
Επίσης υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της ηλικίας και της γνώσης των γυναικών για το τεστ Παπανικολάου. Είναι ενημερωμένες γυναίκες από 30-49 ετών, ενώ στις νεαρές κοπέλες είναι ελλιπής η ενημέρωση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται σε κορίτσια κάτω των 20 ετών.
Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι οι γυναίκες του χωριού κατά πλειοψηφία δεν γνωρίζουν τι είναι το τεστ Παπανικολάου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις γυναίκες μεγαλουπόλεων. Με την ανάλυση της οικογενειακής κατάστασης παρατηρήθηκε ότι περισσότερο ενημερωμένες είναι οι χωρισμένες γυναίκες ακολουθούμενες από τις ελεύθερες και τις παντρεμένες. Συγκρίνοντας τη γνώση για το τεστ ΠΑΠ με το εισόδημα παρατηρήθηκε ότι οι χαμηλόμισθες γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες, ενώ οι περισσότερες ενημερωμένες γυναίκες εντοπίζονται στην κατηγορία μηνιαίου εισοδήματος άνω των 3000 ευρώ.
Η μόρφωση επηρεάζει στατιστικά σημαντικά τη γνώση για το τεστ Παπανικολάου. Γυναίκες που η μόρφωσή τους έφτασε μέχρι το Δημοτικό είναι λιγότερο ενημερωμένες συγκριτικά με εκείνες που έχουν μόρφωση υψηλότερου επιπέδου. Ικανοποιητική ενημέρωση για αυτό το θέμα παρουσιάζουν γυναίκες με επάγγελμα συναφές με την υγεία.
Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου. Νεαρές κοπέλες 18-29 ετών παραλείπουν να κάνουν το τεστ, όπως και γυναίκες που μένουν σε χωριά και σε μεγαλουπόλεις. Η μόρφωση επηρεάζει λιγότερο τη διενέργεια του τεστ από ότι το εισόδημα.
Μελετώντας την ενημέρωση που έχουν οι γυναίκες στη χώρα μας σε θέματα σχετικά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων διαπιστώθηκε ότι οι αυτές που είναι διαφόρων ηλικιών, εκτός από 20-29 και 30-39, δεν είναι ενημερωμένες. Περισσότερο πληροφορημένες εμφανίζονται όσες κατοικούν σε κάποια επαρχιακή πόλη ή μεγαλούπολη της χώρας. Οι γυναίκες με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 2000 ευρώ και οι ελεύθερες δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική γνώση για τον ιό HPV.
Ανάλογα συμπεράσματα προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της γνώσης για το HPV DNA τεστ. Δεν γνωρίζουν τι είναι το τεστ ηλικίες κάτω των 20 ετών όπως και γυναίκες που μένουν στα ελληνικά χωριά. Για το HPV DNA τεστ γνωρίζουν μόνο γυναίκες με γυμνασιακή και πανεπιστημιακή μόρφωση.
Κοπέλες ηλικίας κάτω των 20 ετών δεν ενημερώνονται από το γιατρό τους για το εμβόλιο κατά του HPV. Επίσης, δεν αναζητούν ιατρική ενημέρωση για το εμβόλιο γυναίκες του χωριού και της μεγαλούπολης. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ενημέρωση από το γιατρό τους έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, είναι αγρότισσες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες υγείας.