Στις μέρες μας οι περισσότερες Ελληνίδες δεν θηλάζουν και εάν θηλάζουν το κάνουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επειδή καμιά φορά η άγνοια οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις για σημαντικά θέματα, όπως αυτό, είναι προτιμότερο οι μέλλουσες μητέρες να ενημερώνονται πρώτα για τις επιλογές τους. Έτσι, θα μπορούσαν να πάρουν μια συνειδητοποιημένη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος να παρέχουμε στα βρέφη τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη. Συστήνεται λοιπόν αποκλειστικός θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Στη συνέχεια, άλλες τροφές αρχίζουν να προστίθενται με παράλληλη συνέχιση του θηλασμού για δυο χρόνια ή και περισσότερο.
Με το θηλασμό αναπτύσσεται ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους. Η ορμόνη που εκκρίνεται η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως ορμόνη τη ευτυχίας! Εκείνη τη στιγμή μητέρα και μωρό βρίσκονται σε αρμονία˙ είναι ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία τους, καθώς μην ξεχνάμε ότι το πρώτο διάστημα όλα είναι πρωτόγνωρα και για τους δύο, και τέτοιες στιγμές γαλήνης είναι πολύτιμες.
Η σημασία του θηλασμού φαίνεται και από τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του βρέφους. Είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό του μωρού, καθώς περιέχει όλα τα αντισώματα της μητέρας και επιπλέον είναι φυσικά αποστειρωμένο. Έτσι, το μωρό προστατεύεται από στοματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και άλλες λοιμώξεις που συχνά παρατηρούνται σε βρέφη που τρέφονται με επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη με συχνά μη καλά αποστειρωμένα μπουκάλια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από αλλεργίες, φαινόμενο συχνό στα πρώτα χρόνια ζωής, ειδικά εάν κάποιος από τους γονείς ήταν και αυτός αλλεργικός. Επίσης, σημαντική είναι η προστασία που παρέχει έναντι της παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή, καθώς το μωρό με το θηλασμό μαθαίνει να ρυθμίζει μόνο του το ρυθμό πρόσληψης του γάλακτος.
Το αντίθετο συμβαίνει με το τεχνητό γάλα από το μπουκάλι, όπου υπάρχει συνεχής ροή και το βρέφος δέχεται παθητικά όση ποσότητα του δίνουν, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αντιληφθεί και να ρυθμίσει μόνο του τα αισθήματα της όρεξης και του κορεσμού, ενώ με τον θηλασμό μπαίνουν υγιείς βάσεις διατροφικής συμπεριφοράς και μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Στην πρόληψη της παχυσαρκίας συμβάλει και η μοναδική σύνθεση του μητρικού γάλακτος, καθώς και η ανταπόκριση του μεταβολισμού σε αυτό.
Γενικά, ο θηλασμός προστατεύει το βρέφος σε μεγάλο βαθμό και από πολλά άλλα, όπως άσθμα, διαβήτη, τερηδόνα, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου κ.ά. Ας μην ξεχνάμε και τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης που παρατηρείται σε παιδιά που έχουν θηλάσει.
Είναι πολλά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού˙ δεν χωράνε σε ένα μόνο άρθρο. Γίνεται όμως εύκολα αντιληπτό πως η φύση δεν πέφτει εύκολα έξω˙ έχει φροντίσει για όλα και είναι πραγματικά στο χέρι μας να την εμπιστευτούμε ή όχι.
Πηγή: diatrofi.gr