Η κολύμβηση είναι μια άριστη κινητική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς ηλικίας, ικανότητας ή φυσικής κατάστασης.

Μέσα στο νερό δεν δημιουργούνται κραδασμοί, το σωματικό βάρος μειώνεται λόγω της άνωσης, η υδροστατική πίεση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, το σώμα διατηρείται πιο δροσερό. Επομένως μπορείς να δραστηριοποιήσεις το μυϊκό σου σύστημα κολυμπώντας και έτσι ν’ αποκτήσεις κορμί γοργόνας.

Παρακάτω, θα βρεις σούπερ ασκήσεις για γράμμωση του κορμιού, ανακούφιση από τους πόνους αλλά και μεγιστοποίηση των καύσεων.

Εάν, όμως, οι δικές σου απαιτήσεις δεν περιορίζονται απλώς στην κίνηση και στην αναψυχή, αλλά αναζητάς συγκεκριμένα αποτελέσματα, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Ανακουφίσου από τους πόνους…

…στους ώμους
Όρθια, σε βάθος νερού μέχρι περίπου τη βάση του λαιμού. Τα χέρια ελαφρώς λυγισμένα στο πλάι του κορμού, τα δάχτυλα σχετικά ανοιχτά. Σηκώνεις τα χέρια προς τα πλάγια, μέχρι περίπου το ύψος των ώμων, χωρίς να βγουν έξω από το νερό. Τα επαναφέρεις αργά και επαναλαμβάνεις 10-12 φορές.

Συμβουλή:
Αν νιώσεις πόνο, σήκωσε τα χέρια σε μικρότερη απόσταση και σταδιακά σε μεγαλύτερη.

…στη μέση
Κολυμπάς ανάσκελα για 3-5 λεπτά. Η υδροστατική πίεση ασκεί ένα είδος ευεργετικού μασάζ σε όλο το σώμα.

Συμβουλή:
Αν έχεις σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, χρησιμοποίησε ζώνη επίπλευσης. Αυξάνει την άνωση και διευκολύνει την εκτέλεση των ασκήσεων.

…στη λεκάνη

Όρθια, το νερό μέχρι το ύψος του διαφράγματος. Ανυψώνεις το ένα πόδι λυγισμένο, μέχρι ο μηρός να σχηματίσει ορθή γωνία με τον κορμό. Επαναφέρεις αργά. Επαναλαμβάνεις 12-15 φορές για κάθε πόδι ή εναλλάξ.

Συμβουλή:
Φοράς αντιολισθητικά παπουτσάκια.

…στα γόνατα
Όρθια, σε νερό βάθους μέχρι το ύψος της κοιλιάς. Στηρίζεσαι στο ένα πόδι και κάμπτεις το γόνατο του άλλου ποδιού, φέρνοντας τη φτέρνα του προς τους γλουτούς. Επαναφέρεις εκτείνοντας το πόδι και το κρατάς τεντωμένο και σφιγμένο για 2-3 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνεις 6-8 φορές για κάθε πόδι.

Συμβουλή: Για να δυναμώσεις πιο εξειδικευμένα τα γόνατα, χρησιμοποίησε σανίδα επίπλευσης.

Μεγιστοποίησε τις καύσεις

Κολυμπώντας με το στυλ που σου ταιριάζει, εφαρμόζεις μια από τις παρακάτω μεθόδους προπόνησης και διπλασιάζεις τις θερμίδες που καις. Για να διατηρείς αυξημένο το ρυθμό καύσεων, αλλάζεις συχνά μέθοδο…

1. Εναλλαγές ρυθμού: Κολυμπάς γρήγορα για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα επιβραδύνεις στο μισό ή λιγότερο. Στη συνέχεια, κολυμπάς γρήγορα για 1 λεπτό και κατόπιν αργά για ακόμα 1 λεπτό. Επαναλαμβάνεις 3-5 φορές.

2. Ζιγκ-ζαγκ:
Κολυμπάς σε ευθεία για 20-25 μέτρα και στη συνέχεια επανέρχεσαι στην αρχική θέση κάνοντας μικρά ζιγκ-ζαγκ (λοξοδρομήσεις) με μικρότερη ταχύτητα. Επαναλαμβάνεις 4-5 φορές.

3. Μονά-ζυγά:
Χωρίζεις μια αρκετά μεγάλη απόσταση σε 6 τμήματα άνισου μήκους, π.χ. βάζοντας -σημάδια- από τη μία ομπρέλα της παραλίας σε άλλη και από εκεί σε επόμενη. Στα μονά τμήματα (1, 3, 5?) κολυμπάς γρήγορα, ενώ στα ζυγά (2, 4, 6?) -ξεκουράζεσαι- κολυμπώντας αργά.

4. Ορθογώνιο:
Κολυμπάς προς τα μπρος για κάποια μέτρα, έπειτα προς τα πλάγια για λιγότερα μέτρα, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα, κατόπιν προς τα πίσω πιο αργά και τέλος προς το άλλο πλάι με μέγιστη ταχύτητα, διαγράφοντας έτσι με την κίνησή σου ένα μεγάλο ορθογώνιο. Επαναλαμβάνεις 2-4 φορές.

5. Σταδιακή επιτάχυνση:
Κολυμπάς σχετικά αργά για περίπου 4 λεπτά, κατόπιν με ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα για επίσης 4 λεπτά και, τέλος, επιταχύνεις οριακά το ρυθμό σου για τα επόμενα 2 λεπτά.

6. Τρίγωνο: Προσδιορίζεις μέσα στη θάλασσα δύο νοητά ή πραγματικά σημεία που να σχηματίζουν τρόπον τινά ένα τρίγωνο με το σημείο όπου βρίσκεσαι, με πλευρές 15-20 μέτρων. Κολυμπάς με μέτρια ταχύτητα προς το πρώτο σημείο, κατόπιν ταχύτερα προς το δεύτερο σημείο και, τέλος, χαλαρά, επιστρέφοντας στο σημείο εκκίνησης. Επαναλαμβάνεις 5-6 φορές.

7. Χεριές: Κολυμπάς γρήγορα για 15 χεριές (ολοκληρωμένες επαναλήψεις της προωθητικής κίνησης των χεριών) και πιο αργά για 30. Επαναλαμβάνεις 6-8 φορές.

Χρήσιμη γνώση:
Βάζοντας βατραχοπέδιλα, αυξάνεις περαιτέρω κατά 15-20% τις θερμίδες που καις.

Ο απόλυτος συνδυασμός για θεαματικά αποτελέσματα:

α) Ξεκινάς με προθέρμανση για 3-5 λεπτά.

β) Συνεχίζεις με 10 λεπτά συνεχόμενης κολύμβησης σε ήπιο ρυθμό.

γ) Κατόπιν κολυμπάς εφαρμόζοντας μια μέθοδο προπόνησης, όποια σε βολεύει.

δ) Στη συνέχεια επιλέγεις και εκτελείς 2-3 από τις ειδικές ασκήσεις.

ε) Τέλος, αφιερώνεις μερικά λεπτά στο χαλάρωμά σου.

Εναλλακτική λύση: άντλησε ιδέες από όσα προτείνουμε και εφάρμοσέ τες όποτε η απλή κολύμβηση δεν σου αρκεί και νιώθεις την επιθυμία για κάτι διαφορετικό. Αν έχεις καιρό να γυμναστείς ή αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας, συμβουλέψου το γιατρό σου.

SOS! Έπαθα κράμπα!
Μην πανικοβάλλεσαι και μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Άφησε το σώμα σου τελείως ελεύθερο και χαλάρωσε επιπλέοντας ανάσκελα (ύπτια). Η κράμπα λύνεται ασκώντας ήπια διάταση με φορά αντίθετη προς τη φορά του πόνου. Μόλις νιώσεις καλύτερα, κολύμπησε αργά προς την ακτή, κάθισε σε σκιά και πιες άφθονο νερό.

Πηγή: womenonly.gr