Τώρα το καλοκαίρι έχετε περισσότερες ευκαιρίες να φάτε φρέσκα ψάρια. Βοηθούν στην γραμμή και την υγεία σας. Γνωρίζετε όμως τι να προσέχετε όταν τα αγοράζετε;

Γιατί μας κάνουν καλό;

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση ψαριών, δύο φορές την εβδομάδα, βοηθά στην καρδιά, στη διατήρηση των επιπέδων της πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

Επίσης, µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης πολλών νόσων, από κατάθλιψη και άνοια, µέχρι αρθρίτιδα και καρκίνο.

Τι προσφέρουν;

Εκτός από πρωτεΐνες και καλά λιπαρά οξέα όπως τα Ω-3, περιέχουν ασβέστιο, ιώδιο, φώσφορο και βιταµίνες Α, Β12, D.

Ποια είναι τα είδη

Ιχθυοκαλλιέργειας: Επειδή µεγαλώνουν σε ελεγχόµενο περιβάλλον, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας θεωρούνται πιο ασφαλή από πλευράς προέλευσης.

Ωστόσο, έχουν λιγότερα ω-3 σε σχέση µε τα ψάρια ανοιχτής θάλασσας, λόγω της διατροφής τους µε αλεύρια από σόγια ή στάρι.

Βιολογικά: Πρόκειται για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που εκτρέφονται µόνο µε φυσικά προϊόντα βιολογικής γεωργίας, σε καθαρά, ελεγχόµενα νερά, χωρίς καμία χρήση χηµικών ή αντιβιοτικών.

Κατεψυγµένα:
Αν έχουν καταψυχθεί εντός ενός τριώρου από την αλίευσή τους και έχουν συντηρηθεί σωστά, χωρίς να αποψυχθούν καθόλου είναι καλή επιλογή.

Προσέξτε μόνο την οσµή του ψαριού και ελέγξτε το για αφυδατωµένα ή όχι καλά παγωµένα σηµεία. Aποτελούν ενδείξεις ότι η συντήρηση δεν έγινε σωστά.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε φρέσκα ψάρια

Τα μάτια: Πρέπει να είναι καθαρά και λαµπερά. Τα µπαγιάτικα έχουν θολά µάτια.

Τα βράγχια του: Πρέπει να έχουν λαµπερό κόκκινο χρώµα και να µην έχουν βλέννες.

Προσοχή στα ακέφαλα ψάρια:
Πολλοί ιχθυοπώλες κόβουν τα κεφάλια των ψαριών ώστε να μην μπορείτε να τα ελέγξετε.

Το χρώµα του: Να είναι ζωηρό. Οι άκρες της σάρκας του ψαριού δεν πρέπει να είναι σκούρες, ούτε να φέρουν καφέ ή κιτρινωπούς αποχρωµατισµούς.

Η οσμή του: Το φρέσκο ψάρι µυρίζει θάλασσα. Αν έχει άσχηµη µυρωδιά ή µυρωδιά αµµωνίας είναι ή πολύ µπαγιάτικα ή χαµηλής ποιότητας.

Tο δέρµα του: Να είναι γυαλιστερό και όχι αφυδατωµένο.

Τη σάρκα του: Πιέστε τη σάρκα του µε το δάχτυλό σας. Αν υποχωρήσει και παραµείνει εκεί, µην το αγοράσετε.

Την ουρά του:
Αν το ψάρι είναι µπαγιάτικο, η ουρά και το κεφάλι γυρνούν προς τα κάτω, ενώ στα φρέσκα ψάρια, η ουρά και το κεφάλι είναι σε μια νοητή ευθεία.

Αν πήρατε φρέσκα ψάρια αλλά δεν θα τα μαγειρέψετε αμέσως, καθαρίστε τα, αφαιρέσετε το κεφάλι και βάλτε τα σε ένα µπολ µε νερό στην κατάψυξη για να τα προστατεύσετε από τον αέρα.

Να θυμάστε ότι το φρέσκο ψάρι είναι πιο δύσκολο στην απολέπιση.

Πηγή: omorfamystika.gr